Suomen UFC-toivo Makwan Amirkhani otti sunnuntaina jenkkipromootion Liverpoolin otteluillassa pistevoiton amerikkalaisesta Jason Knightista hajaäänituomiolla.

Vaikka voittoa voidaankin kutsua hyvällä omallatunnolla ansaituksi, jäi yksi asia valitettavan selväksi – Amirkhanin otteluvire näytti jälleen auttamattoman heikolta.

Turkulaiskamppailija aloitti ottelun odotetun itsevarmasti. Takana oli pitkä harjoittelujakso kuuluisalla SBG Dublinin salilla UFC:n supertähden Conor McGregorin valmentajan John Kavanaghnin opeissa.

Amirkhani yritti ärsyttää vastustaan avauserässä jatkuvalla virnuilulla ja yllyttämällä hyökkäämään. Pian suomalaisen röyhkeys kuitenkin kostautui.

Knight onnistui yllättämään Amirkhanin painavalla ja hyvin ajoitetulla moukarilla, joka lähetti turkulaisen syleilemään kanveesia.

Pian jenkkiottelija toisti saman uudelleen. Suomalainen oli myös lähellä jäädä taidokkaan mattopainijan triangelikuristukseen.

Knight sai onnistumisistaan selvästi aimo annoksen itseluottamusta. Jenkkitähti alkoi itsekin yllyttää ja provosoida vastustajaansa.

Amirkhani ei saanut ottelun edetessä pystyssä juuri mitään aikaan. Miehen pystyottelu näytti edelleen varsin huonolta ja vaarattomalta.

Turkulainen pääsi onnekseen ottelun edetessä hyödyntämään vahvoja alasvientejään. Kyseiset suoritukset auttoivat epäilemättä turkulaisottelijan tilannetta tuomareiden pistekorteilla.

Suomalaispainijan onneksi brasilialaisen jujutsun 10th Planet -tyylisuunnan edustaja Knight tyytyi mielellään mattokamppailuun, jossa hän päätyi puolustamaan hieman liikaa selältään. Vaikka Amirkhani ei onnistunutkaan ohittamaan Knightin guardia, painoi päällä oleminen erien voittamisessa varmasti.

Ei olisi aivan liioittelua väittää, että Amirkhanin oman painityöskentelyn lisäksi myös Knightin aikaansaamattomuus auttoi suomalaisen voittoon.

Amerikkalaisen kyvyttömyys hyödyntää kahta ensimmäisen erän hirmuosumaansa saattoi maksaa miehelle ottelun. Hänen ei olisi kannattanut antaa Amirkhanin nousta kanveesista kahta kertaa putkeen.

Knight tyytyi myös painimaan aivan liikaa selältään. Vaikka hän käyttikin aktiivisesti omaa rubber guard -tekniikkaansa, vapaaottelussa ei kannattaisi koskaan viettää liian pitkää aikaa matossa vastustajan alla.

Amirkhani julisti ottelun jälkeisessä haastattelussa, että haluaisi haastaa seuraavaksi jenkkikonkari Cub Swansonin. On kuitenkin karu tosiasia, ettei pitkäaikaista höyhensarjan haastajaa päihitetä viime sunnuntain kaltaisella esityksellä.

UFC-nousukas mainitsi myös tuoreessa MMA Hour -podcastin haastattelussa, että kokisi olevansa jo valmis haastamaan höyhensarjan maailmanmestarin Max Hollowayn. Amirkhani ymmärsi kuitenkin korostaa, että MM-ottelu pitää ensin tietenkin ansaita muutamalla voitolla.

Toivottavasti Amirkhani tiedostaa, että hänen sunnuntainen esityksensä jätti vielä reilusti toivomisen varaa. Hän kaipaa tekemiseensä monipuolisuutta. Pystyottelun on oltava ensi kerralla parempaa. Matossa on saatava alasvientin jälkeen jotain aikaankin.

Cub Swanson on potkunyrkkeilijänä tuplasti Knightia vaarallisempi. Periksiantamattomuudestaan tunnettua jenkkitaistelijaa ei myöskään viedä helposti mattoon.

Holloway taas olisi aivan toisen kokoluokan haaste. Jos entinen höyhensarjan pitkäaikainen hallitsija Jose Aldokaan ei voittanut havaijilaista kahdella yrityksellä, ei voittaisi kyllä sunnuntaina nähty Amirkhanikaan.

Jos mies mielii haastaa Swansonia, ketään muuta höyhensarjan kärkikymmenikön ottelijaa tai varsinkaan Hollowayta, on hänen kehitettävä taitojaan laajalla skaalalla ja nopeasti.