Mike James uskoo voivansa olla ensimmäinen pelaaja amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga NFL:ssä, jolle myönnetään niin sanottu TUE-lupa (Therapeutic Use Exemption) kannabiksen käyttöön.

Urheiljat voivat hakea erikoislupaa käyttää lääkkeitä, jotka muuten luokiteltaisiin kielletyiksi.

Monilla urheilutähdillä on kyseinen lupa tiettyihin tarvitsemiinsa lääkkeisiin. Esimerkiksi tennistähti Serena Williamsilla kipulääkkeisiinsä ja voimistelun olympiavoittaja Simone Bilesilla ADHD-lääkkeeseensä (uutinen)

James ilmoittaa tarvitsevansa lupaa kannabiksen käyttöön lievittääkseen kipujaan, jotka ovat peräisin hänen tulokaskaudellaan 2013-2014 Tampa Bay Buccaneersissa tapahtuneesta nilkan murtumisesta.

Vamma vaati tuolloin leikkaushoitoa, jonka jälkeen keskushyökkääjänä pelaava James jäi särkyä lievittäessään koukkuun kipulääkkeisiin.

– Aluksi otin suositellun annoksen, mutta nostin sitä melko pian. Lopulta lääkkeet alkoivat vaikuttaa elämääni urheilun ulkopuolella, James kertoi BBC:lle.

Päästäkseen irti lääkkeistä, päätti pelaaja vaihtaa ne vaimonsa kehotuksesta kannabikseen, jonka käyttö on sallittua lääketieteellisistä syistä useissa Yhdysvaltain osavaltioissa.

NFL:ssä käyttö on kuitenkin kiellettyä ja James onkin jäänyt kiinni aineesta kahdesti (2017 ja 2018) harjoituskaudella tehdyissä testeissä.

Pelaaja kuitenkin kertoo aineen olevan hänelle välttämätöntä.

– Kun pidän taukoa siitä (kannabis), en pysty meditoimaan, kärsin paino-ongelmista ja saan kramppeja sekä päänsärkyä. En pysty myöskään harjoittelemaan, James kertoo.

Pelaaja haki lupaa käyttämiseen jo toukokuussa, mutta tuolloin liiga hylkäsi sen, koska James ei pystynyt kiistattomasti todistamaan kärsivänsä kroonisista kivuista. Keskusteluja asiasta kuitenkin jatkuvat.

– TUE:n hakeminen oli valtava riski. Olen uhrannut urani sen vuoksi, mutta minulla ei ollut enää vaihtoehtoja, vaan haluan elämäni takaisin ja auttaa samalla myös liigan muita pelaajia, hän toteaa.