Suomalaisurheilijoista viisi pääsee näyttämään kykynsä Berliinin EM-kisojen avauspäivänä, kun David Söderberg, Henri Liipola, Kristian Pulli, Kristian Bäck ja Arttu Kangas pääsevät irti.

Miesten pituushypyssä karsintaraja on kahdeksan metriä. Pulli ylitti sen viime kesänä kahdesti. Tämän kesän paras on alkukesän 791, mutta harjoituksissa on mennyt tuntuvasti pidemmälle.

EM-areenalla Pulli hakee pidempää hyppyä lyhentämällä vauhtia 18 askeleesta 14 askeleen. Tavoite on saada ponnistus toimimaan paremmin.

– Vauhdin lyhentäminen ei ole minulle uusi juttu. Viime talven hallikaudella parhaat hypyt tulivat 14 askeleen vauhdilla, Pulli sanoo.

Mikä on vauhdin lyhentämisen idea?

– Minulla on ollut sitä ongelmaa, että juoksurytmi on lähtenyt muuttumaan. Olen lähtenyt liikkeelle niin innokkaasti, että 18 askeleella olen juossut itseltäni jalat alta ennen ponnistusta, Pulli sanoo.

– Lyhyessä ajassa ei voi lähteä muutamaan koko juoksun rytmitystä, mutta vauhtia voi pudottaa tiputtamalla hieman askelmääriä.

Pulli saa kovan nopeuden aikaiseksi myös lyhyemmällä vauhdilla. Hän uskoo, että arvokisojen tunnelmakin auttaa, myös viimeisten harjoitukset luistivat.

Bäck: Allergiaongelmat helpottivat

Bäck osoitti Jyväskylän Kalevan kisoissa kauden parhaallaan 793, että edellytyksiä pitkiin hyppyihin on olemassa. Kesän tuloksentekoa ovat kiusanneet allergiaongelmat.

– Olen viime ajat keskittynyt terveyteen. Kaikki on muuten kunnossa, mutta terveyden kanssa on ollut ongelmia, Bäck viittaa allergiaan.

Berliinin tulo oli Bäckille helpotus.

– Täällä hengitys on kulkenut paremmin. Isommassa kaupungissa voi olla ilmassa muuta, mutta tällä ei ole pujon siitepölyä, Bäck sanoo.

EM-kisoihin osallistuva hyppääjäkaarti on tasainen. Päälle 820 ovat ponkaisseet tshekki Radek Juška (827), Kreikan Miltiádis Tentóglou (824), Ukrainan Serhi Nykyforov (820) ja Saksan Julian Howard (820). Kahdeksan metrin tuntumassa on useita hyppääjiä.

Bäck ponnisti kaksi vuotta sitten Amsterdamin EM-kisoissa viidenneksi. Silloin karsinnassa riitti hieman vajaa 790, kuten kaksi vuotta aiemmin Zürichissä. Bäck ei halua arvailla, mikä on tilanne Berliinissä.

– Kahdeksan metriä riittää, Bäck viittaa karsintarajaan.

– En usko, että taso olisi Amsterdamista noussut, Pulli arvioi.

Bäck ja Pulli ovat EM-kisatilastossa sijoilla 21 ja 22.

Arttu Kangas: Hermoston ylirasitustila talttui

Kangas lähtee Breitscheidplatzin kuulakarsintaan uteliaana. Hänelle katukisan tunnelma sopii. Hyvän mielen jättivät myös viimeiset harjoitukset, vaikka viime aikojen kisoissa 19 metrin ylitys ei ole onnistunut.

– Olen tullut siihen tulokseen, että viimeisen kuukauden vähän heikommat tulokset johtuivat jonkunasteisesta hermoston ylirasitustilasta. Kalevan kisoissa kirkastui, että nyt ei kaikki ole niin kuin pitää. Siksi kevennettiin harjoituksia, lisättiin lepoa ja B-vitamiinin saantia, Kangas sanoo.

– Tein lyhyempiä ja terävämpiä treenejä ja sain sitä kautta aikaiseksi parempaa tekemistä.

Kuulan karsintaraja on 20,40. Jatkoon riittäneen 19,80:n tuntumaan menevä tulos. Kankaan kesän paras on 19,57, joten karsinnassa pitää onnistua hyvin, jos mielii jatkoon.

– Parissa viimeisessä harjoituksessa kroppa antoi sellaisia signaaleja, että päätin lähteä EM-kisoihin, kun tulosraja on tehty. Tuli fiilis, että finaalipaikka on realistinen tavoite. Kesän paras työntö siihen kuitenkin vaaditaan.

Kuulan tilastokärki EM-kisoissa 22,08 työntänyt Puolan Michał Haratyk. Kaikkiaan seitsemällä työntäjällä on yli 21 metrin tulos. Yleisön suosikki on kolme edellistä EM-tıtteliä voittanut Saksan David Storl. Hän on tänä vuonna työntänyt 21,58.

Lähde: Urheiluliiton tiedote