Finn Hågen Krogh nostettiin hiihtohullun Norjan kansallissankariksi ja olympiatoivoksi kauden 2017 jälkeen, mutta viime kausi Korghille jättipettymys ja vei hänet syvään kuoppaan niin fyysisesti kuin henkisestikin.

28-vuotias Krogh peittosi Lahden MM-kisoissa miesten viestin ankkuriosuudella Venäjän Sergei Ustjugovin ja johdatti norjalaiset yhdeksänteen perättäiseen viestikultaan. Seuraavaksi kaudeksi aiemmin sprinttimaajoukkueessa harjoitellut Krogh nostettiin pitkänmatkan joukkueeseen ja valmentaja Tor Arne Hetland nimesi hänet valmiiksi olympiaviestiankkuriksi jo kesällä. Pyeongchangin olympialaisissa Krogh kilpaili ainoastaan 15 kilometrin kisassa, jossa hän sijoittui 18:nneksi. Koko kausi muodostui täydelliseksi pannukakuksi.

– Olin erittäin väsynyt. Maastohiihdosta tuli vauhdilla suurin viholliseni. Olympiatulen näkeminen oli tylsää ja koko kausi näytti harmaalta. Minun täytyi ottaa töpseli irti ja pitää tauko kaikesta maastohiihtoon ja harjoitteluun liittyvästä. Tarvitsin lomaa siitä saadakseni itseni ylös sekä fyysisesti että henkisesti, Korgh kommentoi VG-lehden haastattelussa.

Norjan hiihtomaajoukkueen hurjat harjoitusmäärät ovat herättäneet hiihtopiireissä keskustelua ja ihmettelyä aiemminkin. Kroghin romahdus kuitenkin osoittaa, että valtavaa menestystä tuonut resepti ei sovi kaikille.

Vaikuttaa siltä, että pitkänmatkan joukkueen kova rutistus ei osunut oikeaan Kroghin kohdalla. Se oli menestys Hans Christer Holundille ja Simen Hegstad Krugerille. He kestivät sen ja samoin teki (Martin Johnsrud) Sundby. Mutta monet seikat viittaavat siihen, että järjestely ei ollut oikea Kroghille, entinen maajoukkuevalmentaja ja nykyinen NRK-kanavan hiihtoasiantuntija Torgeir Bjørn arvioi.

Tulevalla kaudella Krogh pyrkii palaamaan huipulle vanhoilla resepteillä, sillä hänen vanha valmentajansa sprinttimaajoukkueesta Arild Monsen on ottanut vastuun harjoitusohjelman laatimisesta. Monsenin mukaan Kroghin kroppa alkaa jälleen ottaa vastaan harjoittelua ja myös psyykkinen puoli on palautunut kuntoon.

– Jos pysyttelisin negatiivisena huonon kauden jälkeen, ainoastaan minä itse olisin siinä häviäjänä, Krogh toteaa.

Lähde: VG.