Tähtiuimari Sun Yang on selvinnyt kuin ihmeen kaupalla ilman rangaistusta tuhottuaan dopingnäytteensä vasaralla.

Kiinalainen myönsi murskanneensa näytteet sen jälkeen, kun hän joutui kilpailun ulkopuoliseen dopingtestiin kotiprovinssissaan Zhejiangissa viime syyskuussa.

Sun ja hänen turvallisuushenkilöstöönsä kuuluva mies olivat murskanneet tuoreen ja sinetöidyn verinäyteputkilon vasaralla testaajien ollessa puhelimessa.

Sun näyttää kuitenkin pääseen tilanteesta kuin koira veräjästä.

Oikeudenkäynnissä Kansainvälinen Uintiliitto FINA kertoi dopingtestaajilla olleen luvan isomman ryhmän testaamiselle ilman erillistä ilmoitusta. Sunin asianajajat kuitenkin väittivät, että jokaisen urheilijan olisi pitänyt saada erikseen kirje testistä. Tähän myös asiasta päättänyt asiantuntiaryhmä yhtyi, eikä rangaissut täten kiinalaista. Sunille kuitenkin kerrottiin, että hänen olisi pitänyt antaa näyte testaajalle ja valittaa tapahtuneesta vasta sen jälkeen.

Maailman antidopingneuvosto Wada kertoi olevansa tietoinen tapauksesta ja aloittavansa tutkinnan asiasta.

Sun on jo kertaalleen lusinut kolmen kuukauden dopingpannan vuonna 2014, kun hän jäi kinni kielletystä flunssalääkkeestä. Jos mies olisi todettu syylliseksi tuoreisiin tapahtumiin, häntä olisi odottanut elinikäinen kilpailukielto.

Hän on kolminkertainen olympiavoittaja ja yhdeksänkertainen MM-kultamitalisti.