Helsingin Kulttuuritalolla käytiin viime viikonloppuna perinteiseen tyyliin fitness-urheilun EM-karsinnat ensi viikolla nähtäviin lajin EM-kisoihin, jotka pidetään Espanjan Santa Susannassa. Suomesta kilpailuihin lähtee 41 urheilijaa.

Viime vuoden kilpailu käytiin samaisessa Santa Susannassa ja nyt onkin paljastanut suuri dopingskandaali. Peräti 23 urheilijaa eri luokista on jäänyt kiinni kielletyistä aineista ja diskattu. Heistä muun muassa neljä on Espanjasta, kolme Venäjältä ja kaksi Ranskasta. Suomalaisia ei ole jäänyt kiinni ja nyt heidän sijoituksiaan onkin muutettu paremmiksi. Mitaleille nousi Jasmin Mantila, joka sai pronssia junioreiden fitness-luokassa. Hylkäyksiin johtaneita kiellettyjä aineita ei ole eritelty.

Classic Bodybuilding-luokassa neljänneksi noussut Tuukka Heikkinen on avautunut kovin sanoin sosiaalisessa mediassa kilpailusta ja dopingin käyttäjistä.

– Meikä on EM-nelonen jo toista kertaa! Viime keväänä testattiin finalisteja joka sarjasta ja käryjä näyttää tulleen todella isolla prosentilla. Minun edestäni kärysi sarjan hopeamitalisti. Kaikkein kauhein kuitenkin yli 180 senttisten sarja jossa kärysi koko kuuden kärkikilpailijan porukka. EI JUMALAUTA! Aika surutta sitä doupataan ja varmaan taas luultiin, että ei testata. Toivottavasti testaus jatkuu! Heikkinen kirjoitti Facebookissa.

Kulttuuritalon Fitness Classicissa vuonna 2016 pronssia saavuttanut Jarno Olmala osasi odottaa jotain tällaista tapahtuvan.

– En ole yllättynyt asiasta. Doping on Suomessa vaiettu salaisuus. Se on ollut tiedossa, että siihen on syy, miksi Suomalaiset ei pärjää hyvin noissa kisoissa. Testaaminen on Suomessa maailman parhaimmasta päästä, kun taas muualla testaaminen on puutteellista. Kisaajia ei testata juurikaan ”off-kausilla” ja sen osoittaa WADAn testitilastotkin. Mentaliteetti on myös ulkomailla erilainen noiden lajien suhteen. Ei noita siellä määritellä ”puhtaiksi” kisoiksi, Olmala lataa Suomiurheilu.com -sivutolle.

Niin Kansainvälinen lajiliitto IFBB kuin Olympiakomitean tukema Suomen Fitnessurheilu ry eivät ole tiedottaneet vielä asiasta.

Täältä näet kaikki luokat, uudistetut tulokset sekä kärynneet urheilijat.