Uusi huijaus? Isäntämaan täysin tuntemattomat urheilijat saavuttivat ällistyttävän kaksoisvoiton – Nyt myös toisessa kilpailussa erittäin epäilyttävää toimintaa

© Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Kiinalaissuunnistajien Shuangyan Haon ja Li Zhuoyen yllättävät palkintokorokesijat suunnistuksen maailmancupin finaalissa johtivat huijaustutkintaan.

Jo aiemmin sotilaiden MM-kisoissa paljastui massiivinen Kiinan joukkueen huijaus, joka johti maan sulkemiseen kisoista. Kiinalaiskilpailijat saivat säännöissä kiellettyä apua maastossa olleilta katsojilta. Lisäksi maastoon oli tehty sekä merkintöjä että polkuja, joista vain kiinalaiskilpailijat olivat tietoisia.

Nyt myös maailmancupin finaaliosakilpailussa nähtiin ihmeellisiä suorituksia, kun naisten sarjassa Hao otti voiton ja miehissä Zhuoyeylsi kolmannelle sijalle. Näitä saavutuksia pidetään erittäin yllättävinä ja epäilyttävinä.

– Joidenkin urheilijoiden teknisten taitojen ja juoksunopeuden hurja kehitys herättää kysymyksiä. IOF:n täytyy tutkia tällaisten odottamattomien suoritusten taustat muutaman urheilijan kohdalla, Kansainvälinen suunnistusliitto tiedotti

Televisiokuvien perusteella kiinalaissuunnistajat lähtivät poikkeuksellisen tietoisesti kohti rasteja ilman karttasta katsomista. Tiedotteessa kuitenkin mainitaan, ettei ole vedenpitävää todistetta siitä, että sääntöjä olisi rikottu.