Kiinalaisuimari Sun Yang sai helmikuussa peräti kahdeksan vuoden mittaisen kilpailukiellon dopingin takia. Pannan pituus oli poikkeuksellisen pitkä, mutta muuten asian oletettiin olevan taputeltu ja selvä.

Kahdeksan vuotta Sun Yangille napsahti muun muassa dopingnäytteen manipuloinnista jo vuonna 2018 ja pitkä kilpailukielto oli monien uimarien mielestä enemmän kuin paikallaan, sillä kiinalaisuimaria oli pidempään epäilty useammista rikkeistä.

Kahdeksasta vuodesta ehti kulua kuitenkin vain pari kuukautta, kun samainen Sun Yang putkahti esiin Kiinan uintimaajoukkueen olympialeirillä. Eikä vain putkahtanut, vaan saapui paikalle kutsuttuna.

– Minusta tämä on todella hyvin outoa ja asettaa kyseenalaiseksi sen, millaista viestiä haluaa välittää maajoukkueena, kun kutsuu vastikään kahdeksan vuoden kilpailukiellon saaneen uimarin olympialeirille, ruotsalainen huippu-uimari Sarah Sjöström puuskahti Expressenille.

– Tätä ei olisi ikipäivänä voinut tapahtua Ruotsissa.