Frisbeegolf on kasvattanut kevään aikana Suomessa merkittävästi suosiotaan, ja harrastajien määrä on vakaassa kasvussa. Ahvenanmaalla trendiin päätettiin vastata rakentamalla jokaiseen kuntaan frisbeegolfkenttä. Saarimaakunta nousee nyt 16 radallaan maailman suurimmaksi frisbeegolfkohteeksi.

Aikoinaan Ahvenanmaan salibandybuumin synnyssä mukana ollut ja nykyisin Ahvenmaan yrittäjien puheenjohtajana toimiva ahvenanmaalainen Mats Adamczak sai maaliskuussa idean, että Ahvenanmaalle rakennettaisiin maailman suurin frisbeegolfrata. Neljä kuukautta myöhemmin jokaiseen Ahvenanmaan 16 kuntaan on valmistumassa uusi frisbeegolfkenttä, minkä ansiosta saarimaakuntaan on nyt tulossa maailman tihein frisbeegolfratojen verkosto.

– Ahvenanmaan maakuntahallitus pyysi minua kehittämään poikkeustilanteeseen soveltuvia ratkaisuja, jotka palvelisivat erityisesti maakunnan matkailua ja samalla tarjoaisivat mielenkiintoista ja turvallista tekemistä matkailijoille. Aluksi ideani maailman suurimmasta frisbeegolfradasta tuntui pähkähullulta, mutta oli hienoa huomata, kuinka nopeasti eri tahot ja kunnat päättivät lähteä hankkeeseen mukaan, idean isä Mats Adamczak kertoo.

Adamczak itse tutustui lajiin viime kesänä ja piti sitä erinomaisena ulkoilumuotona kaikenikäisille. Nyt hän näkee frisbeegolfin tulevaisuuden matkailuvalttina kuvankauniissa Ahvenanmaan saaristossa.

– Meille tulee maailman laajimman kenttäverkoston lisäksi myös todella laadukkaat kentät upeissa maisemissa. Kolmessa päivässä voi mukavasti pelata halutessaan kaikki kentät. Radoista viisi sijaitsee pienemmillä saarilla, joihin kulkee lauttayhteys pääsaarelta. Toisaalta lauttojen avulla kaikki radat on myös mahdollista kiertää omalla autolla, Adamzcak vinkkaa ja jatkaa:

– Nopeimmillaan kaikki kentät on mahdollista kiertää yhden vuorokauden aikana, mutta silloin tarvitsee paikallisoppaiden apua. Kierrokseen kuluu arviolta noin 20 tuntia. Osa radoista on täysimittaisia 18-väyläisiä ja loput 9-väyläisiä. Ahvenanmaalta löytyy nyt frisbeegolfrata jokaista 1 875 asukasta kohden.

– Aiomme myös houkutella tänne kansainvälisen frisbeegolfin kattojärjestön alaisia kilpailuja. Radat on alun perin rakennettu myös arvokisoja ajatellen, Adamzcak toteaa.

Lähde: Urheiluliitto