Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola povaa viikonvaihteen Ruotsi-otteluun tasaista ja tiukkaa kamppailua miesten voitosta. Suomen miesten ja naisten joukkueet ovat tilastojen valossa haastajia lauantaina ja sunnuntaina Tampereen Ratinassa.

– Miesten ottelussa Ruotsin etumatka on tilastovertailussa 15 pisteen luokkaa riippuen siitä, tuleeko joukkueisiin vielä muutoksia, mutta odotan tiukkaa voittotaistelua. Maaottelussa nähdään aina yllätyksiä puoleen ja toiseen, Niemi-Nikkola sanoo.

– Naisten maaottelussa Suomi ei saa jalkeille aivan parasta joukkuetta, mutta uskon, että luvassa on nippu hyviä tuloksia ja venymisiä. Naisilla tilastojen ennustama piste-ero on Ruotsin eduksi 58 pisteen luokkaa riippuen mitä muutoksia mahdollisesti vielä tulee.

Vuosi sitten Ruotsin miesten maajoukkue peittosi Suomen pistein 228–181 ja naisten joukkue 217,5–192,5.

Heitoissa tasaista, kestomatkat miesten haaste

Tampereella miesten maajoukkue on tilastoissa vahvoilla pikajuoksuissa ja hypyissä. Kummassakin lajiryhmässä pisteet olisivat tulossa Suomelle.

– Pikajuoksuissa puhutaan hyvin pienistä marginaaleista. Hypyt on herkkä lajiryhmä jo siksi, että olosuhteiden vaikutus tuloksiin voi olla suuri, eli jännittäviä hetkiä on luvassa, mutta näissä lajiryhmissä onnistuminen tilastojen suunnassa olisi erittäin tärkeää, Niemi-Nikkola sanoo.

Miesten heitot ovat Ruotsin keihäänheiton kärkinimen Kim Ambin poisjäännin jälkeen tilastojen valossa koko lailla tasatilanteessa. Kestävyysjuoksut sen sijaan on tilastoissa lajiryhmänä Ruotsin heiniä.

– Maaotteluissa kestävyysmatkoilla juostaan usein kyttäystaktiikalla. Se avaa mahdollisuuksia yllätyksiin. Kestävyysjuoksuissa tavoitteena voisi olla voittaa yksi ruotsalainen enemmän kuin tilastot ennustavat joka matkalla, Niemi-Nikkola kaavailee.

Heittolajit ja pika-aidat naisten joukkueen vahvuus

Naisten maaotteluissa haasteita on Niemi-Nikkolan mukaan erityisesti hypyissä.

– Hyppylajeissa meillä on urheiluvammojen takia sivussa kärkinimiä, mikä luonnollisesti näkyy tilastoissa. Sama tilanne on kestävyysjuoksuissa. Heitot Suomen pitäisi voittaa ja juoksumatkoilla 100 metriä, 10 000 metriä ja erityisesti 100 metrin aidat ovat tilastojen valossa tulossa Suomelle, Niemi-Nikkola sanoo.

– Tilastot ovat kuitenkin vain tilastoja. Radalla ratkaisee päivän vire ja onnistuminen. Suomen naisten maajoukkue osaa taistella, se on nähty ennenkin. Toivon mukaan Ratinassa nähdään mojovia yllätyksiä.

Muutoksia Suomen joukkueessa

Suomen miesten joukkueeseen on tullut muutoksia joukkueen julkistamisen jälkeen. Miesten 200 metrillä Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen korvaa Roope Saarisen ja 10 000 metrillä Turun Urheiluliiton Niklas Wihlman korvaa Arttu Vattulaisen.

Saarinen ja Vattulainen jäävät joukkueet pois sairastumisen takia. Miesten 800 metrillä Lempäälän Kisa Yleisurheilun Santtu Heikkinen korvaa Ville Lampisen, joka on sivussa jalkavaivan takia.

Miesten pituushyppyyn Kristian Pulli saa maajoukkuetovereikseen Simo Lipsasen ja Tuomas Kaukolahden, kun Roni Ollikainen ja Kristian Bäck jäävät jalkavaivojen takia pois.

Lähde: Urheiluliitto