Norjan hiihtotähti Therese Johaug jäi kiinni dopingin käytöstä vuonna 2016. Se oli todellinen shokkiuutinen hiihtomaailmalle ja myös naisen ystäville.

Ruotsalainen hiihtolegenda Charlotte Kalla kirjoittaa omista reaktioistaan tuoreessa Skam den som ger sig -elämäkertakirjassaan.

– Therese Johaug jäi kiinni dopingista. Päässäni oli täyttä kaaosta. Voiko tämä olla totta? Mitä on tapahtunut? kirjoitti Kalla.

Kalla myönsi, että uutinen oli todellinen järkytys hänelle.

– Mitkään dopinguutiset eivät ole olleet läheskään yhtä shokeeraavia kuin tämä. Se oli täysin käsittämätöntä. Olin oppinut tuntemaan Theresen hyvin, kun harjoittelin norjalaisten naishiihtäjien kanssa.

Kirjassa paljastettiin myös, että Kalla oli vieraillut vuonna 2012 ennustajalla. Tämä oli tehnyt paljastuksen ”norjalaisesta blondista”.

– Hei, näen norjalaisen. Hän jää kiinni dopingista. Hän on blondi, ennusti nainen Kallalle.

– Lakkaa nyt, norjalaiset eivät käytä dopingia. Olet vain kateellinen ruotsalainen, joka ei näe kuinka paljon he ovat tehneet töitä päästäkseen asemaansa, vastasi Kalla tulisesti.

Ennustajaeukko oli siis lopulta oikeassa. Kalla ei toki syyllistä Johaugia, joka on hänen hyvä ystävänsä, kirjassa.

– Se mitä Thereselle tapahtui oli pahin pelkoni hiihtäjänä. Jos olisin jäänyt kiinni dopingista, olisi kaikki mennyt pieleen. Koko imagoni olisi murskana. Koko urani ja kaikki meriittini olisi kyseenalaistettu. Dopingtuomion syyllä ei olisi väliä. Olisin ikuisesti tuomittu, vetisteli Kalla.