Hiihtäjä Johanna Matintalo onnistui loistavasti maaliskuun puolivälissä Falunin maailmancupissa. Hän taisteli Kerttu Niskasen takana hienosti kakkoseksi 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa.

Kisan jälkeen nainen vaikeni kuitenkin yhdestä asiasta: suksistaan. Kalusto toimi erinomaisesti, mutta Matintalo ei saanut puhua asiasta tarkemmin.

Matintalo oli Salpausselän kisojen yhteydessä allekirjoittanut vaitiolosopimuksen, kertoo Yle nyt.

– Tiukoin ehdoin laaditun vaitiolositoumuksen allekirjoitti noin 20 henkilöä Suomen joukkueesta, Johanna muun muassa, kertoo CustomSki-suksifirman osakas, yrittäjä Pasi Vironen Ylelle.

Matintalo sai nyt yhtiön suostumuksesta poikkeusluvan puhua, mistä oikein oli kyse. Kyse oli Matintalon suksien pohjista. Pitoalueet käsiteltiin uudella tavalla.

Yle kertoo, että Viroset eivät salli ennen keksintöä koskevan patenttihakemuksen ratkaisua suksien pohjan kuvausta läheltä. Kyse on siis sukset pohjaan pitoa ja liukkautta tuova ratkaisu, jonka yksityiskohtia ei haluta paljastaa vielä.

Matintalo kertoi nyt Ylelle suhtautuneensa uuteen ratkaisuun ennakkoluulottomasti ja tarttuneensa mahdollisuuteen.

– Ei siitä silloin Falunissa saanut puhua, ja asia pidettiin täysin salassa myös muilta joukkueilta. Käytin samaa pohjaratkaisua Äänekosken SM-kisoissa viikkoa myöhemmin, mutta siellä en saanut kilpailuetua. Olosuhde oli hyvin erilainen kuin Falunissa. Jos tämä innovaatio iskee oikein kunnolla läpi, niin onhan se hienoa, että olin ensimmäinen, joka sillä saavutti kansainvälistä menestystä, sanaili Matintalo Ylelle.

Tästä Ylen juttu.

LUE MYÖS