50 kilometrin kävelijät Aleksi Ojala ja Tiia Kuikka avasivat kilpailukautensa Urjalassa ratakävelyn avoimissa Hämeen mestaruuskilpailuissa. Molemmat kävelivät heille lyhyellä 5000 metrin matkalla kauden kotimaiset kärkitulokset 20.03,82 ja 24.27,55.

Kotiradallaan kävelleen Urjalan Urheilijoita edustavan Ojalan tulos on pitkien matkojen miehelle hyvää kansainvälistä tasoa. Hän jäi vain 11,62 sekuntia toissavuotisesta ennätyksestään, jonka hän käveli Lappeenrannan Eliittikisoissa.

– Vastatuulikisaksi tämä oli hyvä. Aika lailla limitissä mentiin, Ojala arvioi suoritustaan.

– Kauden päätavoitteet ovat Ruotsi-ottelun 10 kilometriä, Kalevan kisojen 20 kilometriä ja syksyllä maantiekävelyn SM-kilpailuissa 30 kilometriä, Ojala jatkoi.

Ojala miltei tavoitti kierroksella toiseksi sijoittuneen Turun Urheiluliiton maajoukkuekävelijän Matias Korpelan, jonka aika oli 21.42,97. Kolmanneksi käveli Naantalin Löylyn Jerry Jokinen uudella ennätyksellään 21.50,86, mikä on 18-vuotiaiden ikäluokassa Suomen kaikkien aikojen seitsemänneksi paras tulos.

Sairaalahoidosta takaisin Suomen parhaimmistoon

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Tiia Kuikka on tehnyt lähestulkoon mahdottomasta mahdollisen. Vain 7½ kuukautta sitten hän joutui suojatiellä auton yliajamaksi ja kärsi useista hyvin vakavista vammoista.

Tähän nähden Kuikan voittoaika oli ihmeellisen hyvä, vaikka omaan ennätykseen jäikin vielä varaa hieman toista minuuttia. Loppukirissä kukistui hallitseva 19-vuotiaiden Suomen mestari Peppi Ahponen Pyhäselän Urheilijoista noin 50 metrin erolla. Ahposen aika oli 24.43,75.

Kuikan mukaan kuntoutuminen on sujunut kaikilta osin hyvin. Päätös kokeilla kilpailemista syntyi vasta hiljattain.

– Ajatuksena oli kilpailla nyt, ettei kilpailemisesta pääse syntymään pitkäksi venyneen kilpailutauon takia mitään mörköä. Treeneissä olen kuitenkin pystynyt tekemään teräviä harjoituksia, mutten vielä mitään maksimirutistuksia, Kuikka kertoi.

Kuikan mukaan tavoitteena oli kävellä sellainen rento treenikilpailu, josta jäisi hyvä mieli.

– Tästä jäi sellainen vähän keskinkertainen tunne, Kuikka arvioi.

Kuinka kilpailukausi jatkuu, on Kuikan mukaan vielä epävarmaa. Yhtenä vaihtoehtona on kilpailla Espoossa 27. kesäkuuta käytävässä teemakilpailussa.

– Katsotaan miten harjoitukset sujuvat, Kuikka sanoi.

Päämatkallaan 50 kilometrin kävelyssä Aleksi Ojala sijoittui kolme vuotta sitten Lontoon MM-kilpailuissa 14:nneksi ja Tiia Kuikka toissavuonna Berliinin EM-kilpailuissa 13:nneksi.

Lähde: Urheiluliitto