Hiihtokauden yksi isoista yllätysnimistä oli Latvian Patricija Eiduka. 23-vuotias Eiduka oli esimerkiksi hienosti 11:s MM-kisojen 15 kilometrin yhdistelmämatkalla.

Eiduka on siis kotoisin Latviasta. Sieltä ei tule joka vuosi kovia hiihtäjiä.

Nainen tekikin jo nuorena kovan ratkaisun, kun hän päätti lähteä puolalaislegenda Justyna Kowalczykin valmennukseen. Eiduka puhui hiljattain ratkaisustaan Expressenille.

– Justyna oli idolini nuorena. Hän pystyi haastamaan norjalaiset ja ruotsalaiset voitoista, ja se oli mahtavaa minun mielestäni, hehkutti Eiduka.

Itse valmennus oli toki sitten kovaa touhua.

– Se oli rankkaa. Harjoittelimme lujaa. Hän opetti meidät todella ammattilaisiksi. Kaikki se mitä ammattimaiseen tiimiin kuuluu. Harjoittelu, syöminen ja nukkuminen. Se oli kovaa koulua, mutta opin paljon häneltä (Kowalczykilta).

Latviassa on kuiskittu, että puolalaishiihtäjät eivät lopussa pitäneet Eidukasta, koska hänestä oli kehittynyt heitä parempi. Eiduka ei halunnut noita väitteitä kommentoida Expressenille sen tarkemmin.

Nyt Eiduka harjoittelee Ison-Britannian joukkueen mukana. Siellä häntä valmentaa norjalainen Jostein Vinjerui. Hän latasi Expressenille huiman väitteen suojatistaan.

– Hänestä voi tulla maailman paras 2–3 vuodessa, pamautti Vinjerui.