Berliinin EM-kisoissa maanantaina suomalaisia kisojen molemmilla areenoilla: moukarinheittäjien David Söderbergin ja Henri Liipolan sekä pituushyppääjien Kristian Bäckin ja Kristian Pullin urakka alkaa karsinnalla Berliinin olympiastadionilla.

Kuulantyöntäjä Arttu Kangas puolestaan karsii kaupungin keskustaan Breitscheidplatzille rakennetulla työntöpaikalla. Sama paikka toimii kisojen palkintojen jakojen näyttämönä.

Moukarinheiton karsintaraja on 76 metriä. Edellisissä EM-kisoissa loppukilpailuun riitti alle 73-metrin heitto, mutta nyt finaalipaikan raja noussee korkeammalle.

– 73-metrinen voi riittää jatkoon, mutta sitä on tosi vaikea sanoa. Amsterdamin EM-kisoissa tulosta pudotti vesisade. Jossain 73–75 metrin välillä se on, David Söderberg arvioi.

Söderberg, 38, heitti pistesijan kaksista edellisestä EM-kisoista. Nyt hän lähtee karsintaan erikoisesta tilanteesta. Alkukesän allergiavaivat ja kuumeen nostanut virustauti verottivat harjoittelua. Takana on vain yksi kilpailu. Viikko sitten moukari lensi Helsingissä 73,46.

Viimeisen viikon aikana Söderberg on keskittynyt hakemaan terävyyttä tekemiseen.

– Tein perjantaina muutaman heiton. Sen lisäksi olen tehnyt muutaman kevyen punttitreenin. Niiden tehojen perusteella millä perjantaina heitin, on vaikea sanoa kunnosta mitään. Mutta lauantainen punttitreeni oli ok ja aika terävä, Söderberg miettii.

Liipola: Rennolla heitolla hyvä vauhti palloon

Uransa parasta kilpailukautta heittävä Liipola on tänä kesänä lennättänyt moukaria parhaimmillaan 75,47, mutta rahkeissa on varaa parempaan.

– Olen hyvässä fyysisessä kunnossa. Ainoa huoli on se, että malttaisin heittää rennosti, etten lähtisi yrittämään liikaa. Sen kun tekee, moukarin säde pienenee ja pallon nopeus laskee, Liipola sanoo.

– Karsinnassa tavoitteena on hyvä heitto, sellainen rento, jolla saa hyvät vauhdit palloon.

Liipola on nautiskellut Berliinissä ensi kertaa urallaan arvokisojen tunnelmasta, mutta on samalla yrittänyt pitää ajatukset irti moukarinheitosta. Normaalisti se tapahtuu opiskelemalla ja rakentelemalla kaikenlaisia teknisiä välineitä.

– Viimeksi rakensin polkupyörän, jossa on ruohotrimmerin moottori. Se oli aika helppo tehdä, mutta vaatii vielä vähän viilaamista, Liipola veisteli.

”Fajdek voi saada käkättimeen”

EM-kisoissa heittävien moukarimiesten joukossa on kolme 80 metrin rikkojaa tältä kesältä: Puolan Wojciech Nowicki, joka on heittänyt 81,85, hallitseva maailmanmestari Paweł Fajdek, joka on kesän mittaan heittänyt 81,14 sekä Kansainyhteisön kisat voittanut britti Nick Miller.

Miller heitti kevättalvella Gold Coastin Kansainyhteisön kisoissa maansa ennätyksen 80,26, mutta sittemmin pisin heitto on kantanut 77,05.

Aiemmin kesällä Puolassa maan kärkimiesten harjoitusleirillä piipahtanut Liipola uskoo, että Puolan kaksikko on vahvoilla tiistai-illan EM-finaalissa.

– Luulen, että Pawel Fajdek voi saada käkättimeen, Nowicki on heittänyt niin hyvin. Britti Miller näytti myös hyvältä treenikentällä, Liipola sanoo.

Liipola ja Söderberg ovat EM-kisatilastoissa sijoilla 21 ja 30.

Lähde: Urheiluiiton tiedote