Planican MM-kisat eivät ole tuoneet suuria suomalaisia urotekoja myöskään mäkihypyn puolella. Kaiken nähnyt mäkilegenda Janne Ahonen on nyt puhunut Ylelle avoimesti Suomen mäkihypyn ongelmista.

Odotukset ovat jälleen nousseet Suomessa, kun valmentajalegenda Mika Kojonkoski palkattiin viime vuonna mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajaksi.

Ahonen teki selväksi, että pelkkä Kojonkoski ei tarkoita yhtään mitään.

– Suomalaisessa mäkihypyssä odotetaan muutoksia kokonaisuudessaan. Ei tarvitse olla asiantuntija sanoakseen, että yksi Mika Kojonkoski ei kesää tee. Suomalaisessa mäkihypyssä on perustavanlaatuisia ongelmia. Ne vaikeudet juontavat kaukaa, täräytti Ahonen Ylelle.

– Voiko sanoa, että (Kojonkoski) on hirveästi saanut aikaan? Työnteon kulttuuria pitäisi edelleen toitottaa. Perustukset pitäisi saada kuntoon. Ehkä keskitytään liikaa viimeistelemään. Peruskivi on keskeneräinen, avasi Ahonen enemmän.

Ahonen nosti Ylen haastattelussa esiin, että Suomen mäkihypyssä saatetaan tehdä vääriä valintoja. Taitoharjoituksia on mahdollisesti aloitettu painottaa liikaa fyysisen puolen kustannuksella.

Ahonen ei tosin anna puhtaita papereita myöskään urheilijoille. Hänen mielestään myös heidän on syytä katsoa peiliin.

– Urheilijoilla on varaa kehittyä, keskittyä ja miettiä, mihin on valmis. Riittääkö, että saa MM-kisajoukkueen pipon ja pääsee joukkueeseen vai onko valmis ottamaan seuraavan askeleen tavoittelemaan menestystä? paalutti Ahonen Ylelle.

Tästä Ylen juttu.