Marit Björgen paljasti hiljattain julkaistussa Ingerid Stenvoldin kirjoittamassa Vinnerhjerte-elämäkerrassa, että häntä epäiltiin dopingista Lahden vuoden 2017 MM-kisoissa.

Naisen virtsanäyte sisälsi merkkejä 19-norandrosteronista, joka on kielletty anabolinen steroidi. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS epäili naista dopingista.

Norjan lääkintäjoukot tiesivät kuitenkin naisen käyttäneen Primolut-N-nimistä valmistetta, jolla muokataan kuukautiskiertoa. Se on sallittu lääke, jota Björgen myös käytti.

Norjalaisten selityksen mukaan lääkkeen sisältämä noretisteroni johti siihen, että virtsaan tuli pieni määrä kiellettyä steroidia. Selitys upposi, ja Björgen voitti neljä MM-kultaa.

Venäjän hiihtovalmentaja Markus Cramer on hämmästellyt asiaa Championat-sivustolle. Hänen mielestään tilanne nostaa esiin monia kysymyksiä.

– En ymmärrä, miksi Björgen kirjoittaa nyt tästä asiasta kirjassaan. Ja en tietenkään ymmärrä, miten FIS toimii tällaisissa tilanteissa! Erittäin mielenkiintoista, mitä olisi tapahtunut, jos venäläinen urheilija olisi ollut samassa tilanteessa kuin Marit.