Ruotsin hiihto on ollut viime päivät myrskyn silmässä. Maan naishiihdon kirkkaimmat tähdet ovat nimittäin päättäneet jättää maajoukkueen.

Linn Svahn kertoi jo aiemmin päätöksestään. Sprinttihiihdossa loistanut Maja Dahlqvist ja Therese Johaugin manttelinperijäksi povattu Frida Karlsson kertoivat tällä viikolla, että hekin jättävät maajoukkueen.

Asia on puhuttanut myös Norjassa. Samaa on pelätty myös vuonomaassa. Ruotsalaiset olivat kuitenkin tällä kertaa edelläkävijöitä. Norjalaisasiantuntija Torgeir Björn kommentoi tapausta Nettavisenille.

– Koko Ruotsin hiihtomaajoukkueen malli on haastettu, kun kolme suurinta tähteä sanoo ei maajoukkueelle. Tämä on risteyskohta, kun he eivät pidä maajoukkuetta tarpeeksi houkuttelevana. Kyse on luultavasti yhdistelmästä urheilullisia ja taloudellisia ehtoja, jotka johtivat lähtöön. Ymmärsin heidän harkinneen lähtöä kevään aikana, mutta uskoin heidän pääsevän lopulta sopuun liiton kanssa, sanoi Björn lehdelle.

Dahlqvist ja Karlsson kertoivat molemmat haluavansa enemmän joustavuutta harjoitteluunsa. Björn spekuloi, että ruotsalaisten tarjoama esimerkki voi myös ylittää rajan.

– Kysymys on nyt, leviääkö tämä lopulta Norjaan. Kuinka kauan esimerkiksi Johannes Kläbo on maajoukkueessa? Ehkä hiihtomaajoukkueen mallit muuttuvat pian Ruotsissa ja Norjassa.

Kläbo on tunnetusti vääntänyt Norjan hiihtoliiton kanssa kättä keväisin – ja joskus kesäisin, syksyisin ja talvisin.