Saksalainen hiihtovalmentaja Markus Cramer jätti Venäjän maajoukkueen viime talvena, kun maa oli käynnistänyt rajun hyökkäyssodan Ukrainassa.

Cramer oli erittäin arvostettu tekijä Venäjällä. Hän on seurannut mielenkiinnolla entisten suojattiensa touhua.

Venäläishiihtäjät on nyt suljettu kansainvälisistä kisoista. Cramer on kommentoinut norjalaiselle VG-lehdelle heidän tilannettaan. Hän muistutti, että venäläishiihtäjät olivat viime kaudella hurjassa iskussa.

– Venäläishiihtäjät olivat erittäin kovalla tasolla. (Aleksandr) Bolshunovin johdolla, mutta oli myös monia muita hänen takanaan. Erittäin vahva joukkue. Toivottavasti näemme heidät taas pian, mutta ei siltä näytä. Tilanne on surullinen minulle, koska tein siellä pitkään töitä.

Cramer myönsi, että tilanne on vaikea venäläishiihtäjille. Karu totuus on, että kansalliset kisat eivät motivoi kaikkia.

– Joillakin on normaali motivaatio, kun taas monilla muilla on vaikeuksia motivaation suhteen. Kun tavoite on taistella kullasta MM-kisoissa tai olympialaisissa eikä tiedä onko se mahdollista… Kun sitä ajattelee, vie se motivaatiota joillakin, väitti Cramer.

– He haluavat tulla takaisin ja kilpailla parhaita vastaan, eivät olla Venäjällä.

Venäläishiihtäjät eivät ole halunneet puhua julkisesti kovaan ääneen siitä, että tilanne on heille vaikea. Esimerkiksi Veronika Stepanova on vähätellyt tilanteen merkitystä.

Bolshunov on ollut viime viikkoina otsikoissa myös sen vuoksi, että hän on törmäillyt sprinttikisoissa toisen venäläisen Sergei Ustjugovin kanssa. Cramer ei usko, että kaksikon välit ovat umpisurkeat.

– Media tuota konfliktia haluaa tuoda esiin, mutta ei se ole mitään henkilökohtaista. Kahdessa perinteisen sprintissä Bolshunov osui Ustjugovin suksiin. Niin tapahtuu välillä, rauhoitteli Cramer.