Hiihdon maailmancup jatkuu viikonloppuna Holmenkollenilla. Lauantaina kilpaillaan miesten 50 kilometrin vapaan hiihtotavan kisa.

Sunnuntaina on vuorossa historiallinen kisa. Naiset mittelevät nimittäin myös 50 kilometrin kisan samoissa maisemissa.

Asia on herättänyt paljon kiinnostusta. Nykyään Venäjän maajoukkuevalmentajana työskentelevä Markus Cramer on tehnyt oman kantansa selväksi.

– Uskon, että siitä tulee katastrofaalista, näki Cramer NRK:lla.

Cramer ei pidä suuntauksesta, jossa naiset vetävät entistä pidempiä matkoja entistä haastavimmilla reiteillä, jotka sisältävät paljon nousuja. Se voi johtaa hirvittäviin seurauksiin ja painonpudotuksiin.

– Ongelmasta tulee isompi ja isompi, kun miehet ja naiset hiihtävät yhtä pitkiä kisoja. Monet tekijät puhuvat tuota ratkaisua vastaan, avasi Cramer.

– Olemme nähneet jo aiemmin, että naiset ovat ajatelleet, että heidän pitää olla laihempia ollakseen nopeampia. Pitkillä matkoilla naisia työnnetään tuollaiseen ajattelusuuntaan. Mielestäni se on täysin hullu viesti naisille, hämmästeli kokenut luotsi.

Kritiikkiä on herättänyt myös se, että kisa järjestetään vain viikko MM-kisojen pitkän matkan kisojen jälkeen. FIS:n kilpailunjohtaja Michal Lamplot myönsi, että tilanne ei ole ihanteellinen.

– Ihanteellisessa tilanteessa tauko olisi ollut pidempi. Tulevaisuudessa teemme töitä Norjan hiihtoliiton ja muiden liittojen kanssa, jotta saamme parhaan mahdollisen ajankohdan Holmenkollenin kisalle, koska se on yksi legendaarisista kisoista, sanoi Lamplot NRK:lle.

Maastohiihdon maailmancup
Oslo, Norja 11.-12.3.
Drammen, Norja 14.3.

Naiset – Oslo, 50 km yhteislähtökilpailu (V)
Rebecca Immonen, Emmi Lämsä, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo, Vilma Ryytty

Miehet – Oslo, 50 km yhteislähtökilpailu (V)
Juuso Tossavainen, Markus Vuorela

***
Naiset – Drammen, sprintit (P)
Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Kerttu Niskanen, Eevi-Inkeri Tossavainen

Miehet – Drammen, sprintit (P)
Olli Ahonen, Ville Ahonen, Lauri Mannila, Niilo Moilanen, Joni Mäki, Lauri Vuorinen