Norjan hiihtopomojen ratkaisut herättävät hämmennystä vuonomaassa. Liitto on nimittäin päättänyt, että se ei lähetä maastohiihtäjiä Etelä-Koreassa tammi–helmikuussa järjestettäviin nuorten talviolympialaisiin.

Esimerkiksi Suomelta lähtee joukkue kisoihin. Se on tarkoitus julkaista 4.1.2024.

Vuonna 2020 sprintin hopeaa kyseisissä kisoissa voittanut Norjan Anna Heggen hämmästeli liiton ratkaisua NRK:lle.

– On typerää olla lähettämättä ketään. En näe mitään syytä ratkaisulle, hämmästeli Heggen.

– Se oli kokemus minulle ja päätavoite, koska olimme liian nuoria nuorten MM-kisoihin. Tunsin itseni olympiaurheilijaksi. Saimme maistaa jotain suurta.

Norjan hiihtoliiton mukaan nuorten olympialaiset ”eivät sovi urheilijan kehityspolulle”.

– Meidän mielestämme on hieman liian aikaista lähettää urheilijoita noin isoihin kisoihin. Se on yksi isoimmista asioista, mitä voi kokea elämän aikana, arvioi Norjan hiihtoliiton kehitysjohtaja Brit Baldishol NRK:lle.

– Meidän näkemyksemme mukaan ensimmäinen kilpailu, johon pitäisi olla mahdollisuus päästä, on Pohjoismaiden mestaruuskisat.

Baldishol selvitti tarkemmin, että liitto pelkää urheiljoiden ”nälän” menevän ylimääräisistä kisoista. Se johtaa koviin paineisiin nuoressa iässä.

– Tulee varhaisessa vaiheessa liikaa painetta suorittaa, jotta pääsee nuorten olympialaisiin. Voi treenata liikaa tai suorituskyky voi laskea, koska panostaa liikaa kehittymiseen nuorena.

Hiihtovalmentaja Fredrik Aukland ei niele Baldisholin selityksiä.

– Olen täysin eri mieltä. Ei ole vaarallista olla liian hyvä nuorena. Ei se ole ehdoton edellytys parhaaksi tulemiselle, mutta se ei ole myöskään este pitkälle urheilu-uralle, linjasi mies NRK:lle.