Kerttu Niskasen päätös jättää väliin Tampereella järjestettävät hiihdon SM-kisat on puhuttanut koti-Suomessa. Norjassa on kuitenkin noussut paljon isompi kohu maan tähtihiihtäjien touhusta.

Johannes Kläbo ilmoitti, ettei kilpaile torstaina alkaneissa Norjan mestaruuskisoissa. Hän matkaa viikonloppuna maailmancupin kisoihin Livignoon eikä pitänyt kilpailemista torstaina järkevänä palautumisen kannalta.

SM-kisoissa kilpailevat kaikki isot tähdet Kerttu Niskasta lukuun ottamatta. Norjassa tilanne on toisin.

Kläbon lisäksi esimerkiksi Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå, Emil Iversen, Didrik Tönseth ja Simen Hegstad Krüger sanoivat ”ei kiitos” maan mestaruuskisoille.

Asia pöyristyttää vuonomaassa. Asiantuntija Torbjörn Nordvall esitti suoran näkemyksensä Nettavisenille.

– Mielestäni on täysin tuhoisaa, että Norjan mestaruuskisoissa ei ole tänä vuonna kaikkia parhaimpia hiihtäjiä.

– Sairastuminen on oma lukunsa, mutta valitettavasti sekä Norjassa että Ruotsissa on tulossa tavaksi, että monet parhaat hiihtäjät eivät priorisoi seurojensa kannalta isointa ja parasta kansallista näyttöpaikkaa, valitteli mies.

Jotkut norjalaishiihtäjät osallistuvat torstaina sprinttiin maan mestaruuskisoissa ja lähtevät sen jälkeen maailmancupin kisoihin Livignoon. Asiantuntija Fredrik Aukland ei voi oikein ymmärtää tuotakaan.

– Norjan mestaruuskisat ovat tärkein tapahtuma Norjan hiihdossa. Maajoukkuehiihtäjien pitäisi olla mukana. Maajoukkuehiihtäjien päästäminen maailmancupiin on epäkunnioittavaa hiihtoseuroja ja Norjan hiihtoa kohtaan, paalutti Aukland NRK:lle.

Norjan hiihtomaajoukkueen pomo Espen Bjervig vastasi kritiikkiin NRK:lla.

– Maailmancup on korkein taso, jolla kilpailemme. Meidän velvollisuutemme on kilpailla. On suuri sääli, että se on samaan aikaan Norjan mestaruuskisojen kanssa, mutta siksi muokkasimme ohjelmaa niin, että he voivat osallistua mestaruuskisoihin ja kilpailla maailmancupissa.

Bjervig teki lisäksi selväksi, ettei Norjan mestaruuskisojen järjestäminen olisi onnistunut edellisellä viikolla. Tähtihiihtäjät eivät olleet vielä toipuneet Tour de Skin rasituksista.