Tokiossa 2020 pelattaviin kisoihin karsinta käynnistyy tämän viikon kilpailuista ja kestää kesäkuun lopulle 2020.

Maailmanlistan pisteet ratkaisevat. Kaikki pelaajat lähtevät nollatilanteesta ja tuoreimmilla pisteillä on normaaliin tapaan suurempi painoarvo.

Kustakin maasta otetaan korkeintaan kaksi pelaajaa sarjaa kohden. Poikkeuksena on Rion tapaan sääntö, jonka mukaan 15:n ensimmäisen joukossa olevista edustajista maa saa mukaan maksimissaan neljä pelaajaa.

Tämä sääntö koskettaa Japanin kisan osalta mahdollisesti USA:ta ja Etelä-Koreaa.

Kisat pelataan vuonna 1929 perustetulla yksityiskentällä, Kasumigaseki Country Clubilla. Se on aiemminkin isännöinyt kansainvälisiä kisoja.

Miesten sarjaan pääseminen edellytti Rion kisoissa paitsi oman maan kahden parhaan joukossa olemista, myös listasijoitusta 400:n ensimmäisen joukkoon.

Naisten kisassa viimeisten pelioikeuden saaneiden sijoitukset olivat päälle 500:n.

Nämä rajat elävät karsinnan aikana, mutta oletettavasti rima on tältä osin samoilla korkeuksilla Tokiossa kuin Riossa.

Suurimmat suosikit kisoihin lähtijöiksi suomalaisista ovat luonnollisesti Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen ja Mikko Ilonen. Eturivin haastajina ovat Challenge Tourilla kovaa nousua tehneet Kim Koivu ja Kalle Samooja, sekä kovan potentiaalin omaava Oliver Lindell. Jokeripelaajaksi voi nostaa Riossa pelanneen Roope Kakon.

Muiden kuin edellä mainittujen nousu kisakoneeseen vaatisi melkoista tulostason nousua.

Ursula Wikström ( listan 285.) ja Noora Komulainen (411.) ovat pitkään pitäneet hallussaan kahta ensimmäistä sijaa naisten listalla LET:n menestystensä johdosta.
Sanna Nuutinen (485) on nostanut tasoaan ja on tällä hetkellä ykköshaastaja.

Minea Blomqvist-Kakon (544) paluu kisakentille toisen lapsen syntymän jälkeen voi tuoda suomalaisten keskinäiseen kisaan mielenkiintoa.

Nuoremman kaartin pelaajista Krista Bakker ja USA:ssa läpimurtoa hakeva Matilda Castren ovat jokerikortteja, joilla on potentiaalia huomattavasti enempään kuin mitä viimeaikaiset tulokset ovat olleet.

Mitalin saavuttaminen Tokion olympialaisista on pitkäaikaisten tilastojen valossa vaikeaa, mutta todennäköisempää miesten kuin naisten sarjassa.

Minea Blomqvistin vuoden 2004 British Openin kahdeksannen sijan jälkeen suomalaiset ovat jääneet majoreissa varsin kauas kärkikymmeniköstä.

Ilosella on ansiolistalla yhdeksäs (2001) ja seitsemäs (2014) sija majoreista.

Ilonen jäi Riossa kymmenen lyöntiä pronssista oltuaan ennen päätöspäivää seitsemäs. Roope Kakon ero Matt Kuchariin oli 15 lyöntiä.

Naisten kisassa Ursula Wikströmin ero pronssiin oli 20 lyöntiä, Noora Tammisen 21.

Lähde: Golfpiste.com