Saga Vanninen ja Silja Kosonen kruunasivat Suomen upean päivän yleisurheilun 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

Vanninen otti seitsenottelun EM-kultaa tuloksella 6 317. Kosonen otti moukarin kultaa huikealla sarjalla, jonka paras kaari kantoi 73,71 metriä.

Päätöslajissa 800 metrillä Vanninen kellotti 2.18,67. Vannista kokonaiskisassa jahdannut Hollannin Sofie Dokter voitti juoksun tuloksella 2.15,84.

– Ei voitto ollut missään vaiheessa varma, mutta siinä hollilla kuitenkin olin. Keihään jälkeen oli jo luottavainen fiilis, mutta kaikki lajit pitää ensi käydä ennen kuin mikään on varmaa, Vanninen kommentoi SUL:n tiedotteella.

– Onnistuminen keihäässä oli tärkeä, sillä kevään ennätysottelussa Götzisissä juuri se oli laji, joka petti. Nyt sain sen paremmin onnistumaan.

– Kyllä kotikisoissa onnistuminen oli erityisen tärkeää. Yleisö oli hyvin mukana kahden päivän ajan, jopa kuulantyönnössä, jota ei yleensä tapahdu, Vanninen kiitteli SUL:n tiedotteella.

Vannisesta toivotaan Suomessa jopa olympiavoittajaa. Iltalehden asiantuntija Arto Bryggare teki kuitenkin selväksi, että yhden asian on parannuttava, jotta hän pääsee seuraavalle tasolle.

– Se ratkaisee niin monessa lajissa. Hänellä on varmasti tavoitteena otella 6 500–6 700 pisteen tasolla, joten juoksun pitää parantua, Bryggare arvioi IL:lle.

Kososen voittoheitto moukarissa tuli heti ensimmäisellä kierroksella.

– Ei tarvinnut stressata jatkopaikasta ja sain nauttia loppukisan. Katselin ja kannustin Sagan ja muiden urheilijoiden suorituksia. Siinä suhteessa oli mukava ilta, Kosonen kertoi SUL:n tiedotteella.

– Kisaennätys tuli ekalla heitolla, tuoreeltaan ilman isompia odotuksia. Tähtäsin vain hyvään eka heittoon millä pääsisin jatkoon. Se oli siten samalla vähän pitempi kaari, Kosonen avasi.

Suomen joukkue nappasi yhteensä viisi EM-mitalia perjantaina. Veera Mattila otti hopeaa 800 metrillä, Jessica Kähärä pronssia kolmiloikassa ja Eemil Helander hopeaa 5 000 metrillä.

Tästä Iltalehden juttu.