Suomalaiset keihäänheittäjät eivät esiintyneet edukseen Budapestin MM-kisojen karsinnassa. Ykkösnimi Oliver Helander selvitti toki tiensä finaaliin.

Lassi Etelätalo ja kovaa tekstiä ennen karsintaa laukonut Toni Kuusela jäivät karsintaan. Myös maailmanmestari Seppo Räty arvioi kolmikon menoa.

Räty antoi palaa Ilta-Sanomien haastattelussa. Hän kertoi kannustaneensa suomalaisia kovasti, mutta pettyneensä.

– Tiukasti pidin peukkuja poikien puolesta ja toivoin, että kaikki olisivat selvinneet finaaliin. Mutta valitettavasti karsinta on joskus myös henkisesti tiukka paikka, kuten itsekin muistelen, Räty sanoi Ilta-Sanomille.

Räty otti erityisesti esiin Kuuselan tekemisen. Arvioi oli armoton.

– Pojat kyllä yrittivät tiukasti, mutta heitot jäivät tällä kertaa tehottomiksi. Esimerkiksi Kuuselan 2–3 viimeistä askelta ennen heittoa eivät olleet nyt niin teräviä kuin on monesti totuttu näkemään. Ja silloin kun viimeiset askeleet kangertelevat, keppi ei usein lennä edes 80 metriä, heitti Räty IS:lle.

Räty ei ole heittänyt kirvestä kaivoon finaalin suhteen. Hän arvioi, että Helanderilta voi lähteä kunnon kiskaisu.

Iltalehden asiantuntija Arto Bryggare esitti oman arvionsa Iltalehdelle. Hän oli pettynyt Helanderiin.

– Helanderilta odotin hurjan paljon enemmän. Rähinä puuttui ja touhu oli pehmeää. Kuumuus ja paine näkyivät. Hänen tasonsa on jotain muuta kuin tuo. Paljon pitää tietysti parantaa, jos meinaa menestyä sunnuntain finaalissa, Bryggare sanoi Iltalehdelle.