Ruotsin Linn Svahn voitti lauantaina Val di Fiemmen 15 kilometrin naisten yhteislähtökisan Tour de Skillä. Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisena kymmenes ja hävisi 8,4 sekuntia voittajalle.

Niskanen tippui Tourin kokonaistilanteessa neljänneksi. Hän on nyt 49 sekuntia USA:n Jessie Digginsin takana. Ruotsin Jonna Sundling on kakkosena kuusi sekuntia Niskasen edellä ja Ruotsin Frida Karlsson viisi sekuntia paremmissa asetelmissa.

Kerttu Niskasen valmentajamies Juho Mikkonen teki nopeasti huolestuttavan havainnon päivän kisasta. Hän kertoi asiasta vajaan neljän kilometrin kohdalla Viaplayn lähetyksessä.

– Nyt siellä on niitä pitopohjahiihtäjiä sekä liisterihiihtäjiä. Nyt ensimmäisen kierroksen perusteella vaikuttaisi, että ne liisterihiihtäjien sukset olivat pikkaisen liukkaammat. Tuossa Niskanen tuli tuohon toisen kierroksen nousuun. Kyllä siinä oli selvästi lipsumista ja käsillä roikkumista. Toivotaan nyt, että se pitopohja toimii kuitenkin jollain tavalla loppuun asti, että kun latua hiihdetään enemmän se liippaantuu ja kosteutta nousee alhaalta, että pitopohjassa riittää pito.

Mikkonen myönsi kisan päätyttyä, että nuo johtopäätökset osuivat oikeaan. Suksivalinnassa tuli takkiin.

– Suksivalinta oli väärä, mutta niin kuin Kerttu sanoi, niin suksivalinta olisi voinut myös olla oikea. Kyllä se sade vähän lakkasi tuossa, kun naiset lähtivät matkaan tai hiutale muuttui pienemmäksi ja liisterisuksi muuttui paremmaksi, mutta nämä on niitä pikkujuttuja. Jos joku osaisi näitä ennustaa, niin kyllä ne sukset olisi helpompi valita.

– Ja toisaalta Kerttu hävisi kahdeksan sekuntia kärkeen sellaisella suksella, joka ei ollut riittävän liukas. Ei tässä mitään sen suhteen hävitty. Ollaan edelleen taistelussa mukana, mutta tänään ei saatu sitä etua, mitä lähdettiin hakemaan.

Muista suomalaisista Krista Pärmäkoski oli 13:s, Anne Kyllönen 20:s ja Vilma Ryytty 29:s.