Suunnistuksen arvokisakevät jatkuu parin viikon kuluttua Tshekin Jesenikissä käytävillä EM-kisoilla.

Viikonlopun maailmancupin osakilpailut Puolassa osoittivat, että potentiaalia menestykseen löytyy: Marika Teini oli kolmas sprintissä sekä Merja Rantanen neljäs ja Venla Harju viides keskimatkalla.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini asettaa joukkueelle yksinkertaisen ja selkeän tavoitteen.

– Joukkueen tavoitteena on saada onnistumisia, oikeasti hyviä onnistumisia. Jos niitä saadaan, sitten voidaan olla tyytyväisiä, Taini ennakoi.

EM-kisoissa kilpaillaan ensimmäistä kertaa sprinttiviestissä, joka on ollut MM-kisojen ohjelmassa kaksi vuotta. EM-ohjelmassa on MM-kisoista poiketen maastomatkoilla myös karsinnat, joten kisaviikko on melkoinen urakka.

– EM-viikko on turnee, karsintoineen kuormittava viikko. Valinnoissa eniten keskusteltiin siitä, montako matkaa kukin juoksee. Suurimmalle osalle tulee kaksi henkilökohtaista matkaa, Taini kertoo.

Päävalmentajan mukaan matkavalinnoissa on vielä tarvetta hienosäätöön, joten ne julkistetaan lähempänä kisaviikkoa.

EM-kisoissa jokaiselle henkilökohtaiselle matkalle saa osallistua kuusi urheilijaa per maa. Suomen joukkueeseen valikoitui 21 urheilijaa, jotka olivat mukana myös Puolan maailmancupin joukkueessa.

– Saimme Puolan osakilpailuista valintoja vahvistavaa informaatiota, ja moni asia loksahti paikalleen, Taini summaa.

Puolasta suomalaissuunnistajat jatkavat EM-kisoihin valmistavalle leirille Tshekkiin. Leiri toteutetaan yhdessä Tshekin ja Norjan maajoukkueiden kanssa. Päävalmentajan mukaan leiripäivien tavoitteena on saada maastotuntumaa Tshekin kovapohjaisiin ja mäkisiin maastoihin.

– Meillä on kaksi pääharjoitusta: kova keskimatkan harjoitus ja viesti-intervalliharjoitus. Maastotyyppiin totuttautumisen lisäksi tavoitteena on saada lihaksistolle shokkia mäkisestä maastosta niin, että urheilijat ehtivät siitä palautua EM-kisoihin, mutta vaikutusta on vielä jäljellä, Taini suunnittelee.

Suomen joukkue suunnistuksen EM-kisoihin Tshekin Jesenikiin 21.-28.5.2016

Miehet:
Aaro Asikainen KR
Mårten Boström IFK Lidingö
Jarkko Huovila Halden SK
Miika Kirmula AngA
Olli-Pekka Koistinen HiKI
Severi Kymäläinen TP
Jesse Laukkarinen PR
Aleksi Niemi TP
Fredric Portin PR
Topi Raitanen HS
Toni Saari VaajTe
Mikko Siren AngA

Naiset:
Sari Anttonen KeuKi
Anni-Maija Fincke Halden SK
Sofia Haajanen SK Pohjant
Venla Harju TP
Saila Kinni TP
Miia Niittynen Koovee
Kirsi Nurmi Göteborg IFK
Merja Rantanen JRV
Marika Teini SK Pohjan

Lähde: Suunnistusliitto