Naisten lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tapio Kangasniemi on tyytyväinen joukkueensa tilanteeseen vuorokautta ennen EM-karsintojen alkua.

Tunnelma on totta kai odottava.

– Kaikki on ihan jees ja pöhinä on kova. Tunnelma on odottava ja joukkue fyysisestikin tikissä, Kangasniemi kuvailee tunnelmia joukkueen hotellilla Budapestissa.

Reilun kuukauden mittainen valmistautuminen on sujunut kaikkiaan hyvin ja pieniä ongelmia lukuun ottamatta asioissa ollaan edetty suunnitelmien mukaan.

– Kaikesta näkee, että olemme taas valmiimpia kuin edellisissä karsinnoissa. Laiva liikkuu oikeaan suuntaan ja sehän on olennaisinta.

– Pelaamme lentopalloa paremmin: henkistä kasvamista on tapahtunut paljon ja tietysti fyysistäkin. Fyysisellä puolella on vielä paljon lahjojen hiomista edessä, Kangasniemi listaa.

Naisten aloitusseitsikkoa on hiottu lähes leirityksen alusta asti samalla kokoonpanolla. Siinä ovat passarina Kaisa Alanko, hakkurina Piia Korhonen, yleispelaajina Pauliina Vilponen ja Noora Kosonen, keskipelaajina Laura Pihlajamäki ja Michaela Madsen sekä liberona Roosa Koskelo.

– Hienoa on nyt se, että jokaiselle paikalle on hyvä vaihtopelaaja, Kangasniemi tähdentää.

Suomen avausvastustaja on 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Euroopan jopa kovimmaksi naisten lentopallomaaksi noussut Puola. Joukkue on kokenut suuria muutoksia ja esimerkiksi viime vuoden olympiakarsinnoista jäljellä on vain yksi aloituksen pelaaja, passari Joanna Wolosz.

– Puola on paras mahdollinen avausvastustaja, mitään ei saada ilmaiseksi. Yllätysmomentti on suurimmillaan juuri avauksessa ja me olemme valmiita iskemään siihen, päävalmentaja lupaa.

Puola on pelannut todella paljon harjoituspelejä ja etsineet parasta seitsikkoaan kuumeisesti.

– Puola pelaa nopeaa peliä ja tyypillistä heille on pelata paljon passarin takapuolelta. Se on vähän poikkeavaa valtavirrasta. Pitkä joukkue kaikkiaan.

Pihlajamäki ja Vilponen kokeneimmat Suomen joukkueesta

Pihlajamäki on mukana jo viidennen kerran EM-karsinnoissa ja kapteeni Vilponenkin neljännen kerran. Alangolle karsinnat ovat kolmannet ja toiset puolestaan kuudelle pelaajalle. Näin ensikertalaisia EM-karsinnoissa on vain viisi: Daniela Öhman, Madsen, Salla Karhu, Ronja Heikkiniemi ja Suvi Kokkonen.

Joukkueenjohtaja Maikki Salmi oli puolestaan mukana Suomen joukkueessa, kun se edellisen kerran pelasi EM-kisoissa 1989 Länsi-Saksassa.

Kaikkiaan naisten EM-lopputurnaushistoria tuntee kaksi tapahtumaa: 1977 kotikisoissa ja 1989 Länsi-Saksassa. Näissä lopputurnauksissa Suomi on voittanut yhden ottelun, kotikisojen avauspelin Kotkassa Länsi-Saksaa vastaan. Tämän jälkeen kaikki 13 ottelua olivat tappiollisia. Molemmissa lopputurnauksissa Suomen sijoitus oli 12.

Lähde: Lentopalloliitto