Viime viikolla norjalaishiihtäjä Theresa Johaug sai lopullisen tuomionsa dopingrikkeestä: norjalaistähteä odottaa 18 kuukauden kilpailukielto.

Yleensä kilpailukiellon dopingrikkeestä saanut urheilija vetäytyy julkisuudesta. Johaug ei ole toiminut yleisen koodiston mukaan vaan hän edustaa sponsoritilaisuuksissa muiden norjalaishiihtäjien kanssa.

Urheilun kansainväliseltä vetoomustuomioistuimen asiantuntija Robin Mackenzie pitää Johaugin käytöstä kummallisena ja ihmettelee myös norjalaisyrityksien suhtautumista dopingista kärynneeseen urheilijaan.

– Olen huomannut, että norjalaisyrityksillä on suuri halu tukea urheilijaa, joka kärsii kilpailukieltoa annettuaan näytteen, joka sisältää anabolista steroidia. Viisi vuotta sitten en olisi uskonut, jos minulle oltaisiin sanottu, että dopingrikkeestä tuomittu norjalaisurheilija kokee sponsoritilaisuudet miellyttävinä, Mackenzie totesi ruotsalaiselle TV2:lle.

Mackenzie kritisoi myös Johaugin vierellä edustanutta Marit Björgeniä.

– Se, että Björgen edustaa Johaugin vierellä julkisissa tilaisuuksissa on varmasti sallittua sääntöjen puitteissa mutta se lähettää hieman väärän viestin anti-doping kontekstissa.