2000-luvun paras tulos! – Suomalainen yleisurheilija päätti kilpailukauden komeasti ennätykseen: ”Kovaa on treenattu”

© Kuva: Getty Images

Kuulantyöntäjä Emilia Kangas päätti kilpailukauden Ylivieskassa komeaan ennätykseen 15,38. Sitä paremmin naisten 19-vuotiaiden sarjassa ei ole Suomessa 2000-luvulla työnnetty.  Alkavaa peruskuntokautta Kangas odottaa mielenkiinnolla, sillä se saattaa poikia ison muutoksen.

– Peruskuntokauden treeneissä on tarkoitus kokeilla pyörähdystä. Se on harkinnassa, että vaihtaisin siihen, jos se luonnistuu, Kangas sanoo.

Pyörähdystä Kangas ei ole aiemmin kokeillut.

– Olen kuitenkin heittänyt kiekkoa, joten sitä kautta pyörähdys on suhteellisen tuttua, Kangas sanoo.

Kangas, 19, voitti tänä vuonna 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden hallissa ja ulkoradoilla, ja kohensi ulkoratojen ennätystään kolmesti. Ylivieskassa syntyneellä ennätyksellään hän nousi 19-vuotiaiden kaikkien aikojen Suomen tilastossa kahdeksanneksi. Paremmin 19-vuotiaissa on viimeksi työntänyt kesällä 1998 Hämeenkyrössä tuloksen 15,97 tehnyt Mari Wahlman.

Maajoukkueleirien yhteistreenit apuna

Ylivieskassa Kankaan ennätystä ryyditti tasainen sarja, jossa oli kolme työntöä 14,97, 15,09 ja 15,38, jotka ylittivät entisen ennätyksen 14,86.

– Kilpailussa oli kova kannustus ja työntäminen pysyi rentona, en yrittänyt liikaa. Se ratkaisi. Pisin työntö ei tuntunut nappityönnöltä. Se oli kyllä aika lailla sellainen, kun sitä videolta katselin, Kangas sanoi.

Ennätyksen taustalla on Kankaan mukaan tasainen kehitys.

– Kovaa on treenattu. Fysiikka on mennyt tasaisesti eteenpäin, vaikka mitään suuria parannuksia ei ole tullut. Teknisesti olen saanut työnnössä liun viemään suoraan kohti parrua ja jalat toimimaan paremmin, Kangas ruotii.

– Siitä on myös ollut apua, että olen päässyt mukaan kuulantyönnön maajoukkueleireille, ja Senja Mäkitörmän ja Eveliina Rouvalin treeneihin. Yhteisissä työntö- ja punttitreeneissä näkee tasoeron ja sen mihin pitäisi pyrkiä.

Lähde: Urheiluliitto