Topi Raitanen avasi väkeväsi yleisurheilijoiden kilpailut Tokion olympialaisissa. Raitanen kiri alkuerän toisella sijalla suoran jatkopaikan 3000 metrin esteiden finaaliin.

Estejuoksun kahdessa ensimmäisessä alkuerässä mentiin aamutuimaan huippuvauhtia: Etiopian Lamecha Gurma voitti avauserän ajalla 8.09,85 ja Kenian Abraham Kibiwot toisen erän ajalla 8.12,25.

Raitanen juoksi kolmannessa erässä, jonka alkaessa oli tiedossa, että jatkopaikka aikojen perusteella vaatii 8.17-alkuista aikaa. Erässä juostiin silti tuntuvasta hitaammin kuin edellisissä erissä. Se koetteli Raitasta.

– Totta kai se hermostutti, kun lähdettiin juoksemaan niin hiljaa, mutta itselläni ei ollut halua lähteä vetämään kisaa, Raitanen sanoi.

Erässä mentiin avauskilometri 2.52,49 ja 2000 metriä ohitettiin ajassa 2.52,49.

– Hain siinä 1000 metrin kohdalla parempia asetelmia. Sitten samat kaverit tulivat ohi ja totesin, että montaa kertaa ei kannata nykiä, Raitanen sanoi.

– Kun lähdettiin viimeisellä 800 metrille, ihmettelin ettei kukaan vieläkään lähde kiristämään vauhtia. Mietin, että nyt täytyy pysyä maksimissaan 10 metrin päässä kärjestä. Juoksin monesti toista ja kolmatta rataa, että sain pidettyä asemat.

Oman kirinsä Raitanen avasi päätöskierroksella takasuoralla ja nousi erässä toiseksi kesän parhaallaan 8.19,17. Voiton vei Marokon Soufiane El Bakkali ajalla 8.19,00.

– Otin takasuoralla oman kaistan kuivaesteelle ja sieltä vesiesteelle. Lopussa oli kiva, kun katsoin videotaululta, että jätkät ovat metrin perässä. Tiesin, että tässä ei ole mitään hätää, Raitanen kertaili.

Raitaselle sopii vauhdinpito tai kiihtyvävauhtinen kilpailu

Raitanen oli rahtusen harmissaan siitä, että alkuerässä ei hitaan alkuvauhdin takia päässyt juoksemaan kovaa aikaa. Valmiuksia olisi ollut ennätyksen tekoon.

– Se vähän harmitti. Nyt oli hyvät jalat ja kunto oli tähdätty tähän päivään, Raitanen sanoi.

Uusi mahdollisuus ennätyksen tekoon on olympiafinaalissa maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa. Raitanen sanoo, että hänelle sopii sekä kiihtyvävauhtinen kilpailu että kova matkanvauhdin pito.

– Toivon että pystyn palautumaan hyvin ja, että juostaisiin kovaa, että saisin ennätystä rukattua. Nyt tuo juoksun viimeinen kilometri tuli alle 2.40:n joten, että ihan tuoreena ei pääsee finaaliin, mutta viime vuonnakin Monacossa Timanttiliigassa kulki hyvin vaikka juoksin sen heti Paavo Nurmen kisojen jälkeen, Raitanen viittasi ennätyksen 8.16,57 tuoneeseen juoksuun.

Lähde: SUL:n tiedote