IF Raseborgin Oliver Helander sai Kalevan kisojen kolmannessa heitossaan näytettyä, missä kunnossa hän on. Keihäs kaarsi kauden kotimaiseen kärkitulokseen 86,13, joka vei Helanderin maailmantilastossa yhdeksänneksi ja toi uran toisen Suomen mestaruuden. Edellisen mestaruuden hän voitti kolme vuotta sitten.

– Se todella onnistui ja tuntui todella hyvältä tällaisen vaikean kauden jälkeen, Helander sanoi.

Helanderin kaksi ensimmäistä heittoa epäonnistuivat, mutta kolmas osui kohdalleen. Sen jälkeen hän ei enää heittänyt.

– En sitä heti tuntenut, että tuli 86-metrinen. Mutta sen tunsin, että tuli hyvä heitto. Vauhti tuli loppuun asti ja tuki piti varmaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella, Helander sanoi.

– Kun tuli näin hyvä tulos, oli sellainen fiilis, ettei ollut pakko enää heittää. En välttämättä tiennyt, että se riittää voittoon. Toni Kuusela heitti hyvin ja Lassi Etelätalo voi aina heittää pitkälle viimeisellä, mutta onneksi se riitti.

Kalevan kisojen voittoheitollaan Helander rikkoi ensi kesän EM- ja MM-kilpailujen tulosrajan. Voitto oli myös mainio avaus Helanderin ja Tero Pitkämäen valmennusyhteistyölle, jonka tavoitteet ovat korkealla. Helander ei kuitenkaan osannut sanoa, onko seuraava tavoite jo ensi kesän EM- ja MM-kilpailuissa.

– Luultavasti tavoitteet ovat siellä, mutta se riippuu vähän siitä, joutuuko leikkauspöydälle vai ei, Helander sanoi.

Helander: ”Olkapää saattaa vaatia operaation”

Mahdollisen operaation tarvetta Helanderilla on olkapäävaivan kanssa, joka on kiusannut kaksi-kolme vuotta. Myös akillesjänne on oireillut ja kiusannut harjoittelua ja heittämistä.

– Olkapää on ollut kipeä vuodesta 2018 lähtien. Sille ehkä pitää tehdä jotakin taas. Myös akilles on ollut kipeä pari vuotta. Nyt se ei ollut kipeä enkä tiedä, onko sille pakko tehdä mitään, Helander totesi.

Helander arvioi, että mikäli operaatioita tarvitaan, ne voivat olla edessä jo pian. Hänen kilpailukautensa päättyi Kalevan kisoihin.

Yhteistyötä Pitkämäen kanssa Helander odottaa innolla.

– Tässä tulee varmaan vähän muutosta hyvään paikkaan minun kannaltani. Olen kuitenkin todella kiitollinen Glenn Lignellille siitä mitä hän tehnyt minun eteeni, Helander kiitti pitkäaikaista valmentajaansa.

Pitkämäki on jo tovin nähnyt Helanderin harjoituksia Kuortaneella. Helander kokee, että valmentajaksi uransa jälkeen ryhtynyt Pitkämäki on hänelle monella tapaa hyvä ratkaisu.

– Meissä todella on paljon samaa tai ainakin ominaisuudet ovat kaikessa aika samalla tasolla. Hän varmaan tietää mitä voi ja kannattaa tehdä, Helander sanoo.

Tampereen keihäsfinaali oli varsin hyvätasoinen. Mestaruutta puolustanut Joensuun Kataja Lassi Etelätalo oli toinen heitettyään kolmannella kierroksella kahden epäonnistuneen suorituksen jälkeen 83,05.

Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela heitti SM-pronssin tuloksella 82,15, Kaksi muutakin Kuuselan heitoista kantoi yli 81 metrin. Äänekosken Urheilijoiden Jami Kinnunen oli neljäs viimeisen kierroksen heitollaan 79,47.

Lähde: SUL:n tiedote