Venäjän sotapropaganda on tullut viime kuukausina tutuksi läntisille ihmisille. Tuo sama alkaa näkyä myös urheilun puolella entistä voimakkaammin. Siitä voi esittää selkeänä esimerkkinä hiihtotähti Johannes Kläbon tapauksen.

Kläbo kertoi hiljattain norjalaismedialle, että hän haluaisi kilpailla venäläisiä vastaan, mutta pitävänsä oikeana ratkaisuna sitä, että venäläisiä en nähdä kansainvälisissä kisoissa niin kauan kuin maan hyökkäys Ukrainaan jatkuu.

Venäjällä uutinen on esitetty kuitenkin aivan eri tavalla. Itärajan takana on uutisoitu vain, että Kläbo haluaa venäläiset mukaan kisoihin. Noissa uutisissa ei ole siis huomioitu sitä, että Kläbo ei hyväksy venäläisten tuloa takaisin, mikäli hyökkäys Ukrainassa jatkuu.

Kläbon sanat on esitetty valheellisesti esimerkiksi Venäjän hiihtopomolle Jelena Välbelle ja hiihtoässä Veronika Stepanovalle. Jälkimmäinen on väittänyt, että todellisuudessa monet länsimaalaiset hiihtäjät haluaisivat venäläiset mukaan kisoihin, mutta eivät uskalla sanoa sitä ääneen.

Nettavisen-lehti on tiedustellut Kläbolta venäläismedian vääristelystä.

– Ehkä ei ole aina helppo kääntää asioita, sanoi Kläbo aluksi.

– Tärkeintä on se, mitä olen koko ajan sanonut, alleviivasi Kläbo sanomaansa.

Norjan suurin hiihtotähti halusi kuitenkin muistuttaa, että tilanne ei ole urheilullisesti ihanteellinen. Ajatukset ovat ristiriitaisia, vaikka Ukrainan tuska onkin päällimmäisenä mielessä.

– Urheilijana haluaa kohdata kaikki parhaat. Niin se menee. On paljon kivempaa voittaa, kun kaikki parhaat ovat mukana. Niin se tule aina olemaan, viestitti Kläbo ja muistutti kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tekevän päätökset asian suhteen.