Venäjällä on seurattu silmä kovana länsieurooppalaisten urheilijoiden näkemyksiä venäläisurheilijoiden tilanteesta. Sama koskee myös hiihtäjiä.

Suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset hiihtäjät ovat vetäneet pääosin varsin tiukkaa linjaa. Venäläishiihtäjiä ei haluta takaisin, ennen kuin sotatoimet Ukrainassa ovat ohi.

Rintamassa on kuitenkin sävyeroja. Sellaista on tarjonnut esimerkiksi Emil Iversen. Iivo Niskasen kaveriksi itseään kutsuva norjalaistykki oli aluksi varsin ehdoton, kun Venäjä oli käynnistänyt hyökkäyksensä Ukrainaan.

– Niin kauan kuin Putin on vallassa, toivon ettemme näe venäläisiä urheilukisoissa, paalutti maailmanmestari Dagbladetille.

Sävy oli hieman erilainen, kun Iversen avasi suunsa viime viikolla Beitostölenissä.

– On kiire saada sota loppumaan. Ei tietenkään vain hiihdon takia, mutta tämä on erittäin negatiivistä hiihdon kannalta, tuskaili Iversen Nettavisenille.

Venäjälllä tartuttiin heti Iversenin sanoihin. Hänet otettiin riemulla osaksi propagandaa, jonka mukaan länsimaalaiset hiihtäjät haluavat venäläiset takaisin kisoihin.

Esimerkiksi valmentaja Juri Borodavko kehaisi Ria Novostille Iversenin sanoja, vaikkei uskonut niiden muuttavan mitään päättäjissä. ”Toivomme että venäläiset tulevat takaisin”, otsikoi puolestaan Championat ja laittoi sanoja Iversenin suuhun.

Venäläishiihtäjät Aleksander Bolshunov ja Veronika Stepanova ovat aiemmin väittäneet, että länsimaalaiset hiihtäjät ovat yksityisesti ilmaisseet heille tukensa.