Kerttu Niskanen otti upean voiton Falunin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmancupin kisassa. Johanna Matintalon kakkossija kruunasi komean suomalaiskisan.

Niskanen johti kisaa käytännössä alusta loppuun. Lopussa meni kuitenkin dramaattiseksi, kun hänen vauhtinsa hidastui. Matintalo taipui maalissa vain 4,2 sekunnilla.

Matintalo odotti maalialueella, kun Niskanen hiihti loppusuoraa. Ero ehti kutistua viimeisen vajaan kilometrin aikana lähes yhdeksän sekuntia. Ylen asiantuntijana ollut Johanna Matintalon valmentaja Ville Nousiainen ällisteli eroa heti, kun Niskanen tuli maaliin.

– Neljä sekuntia, sai mies sanottua ällistyksen keskeltä.

– On tullut kuin viitasusi viimeiset kilometrit Johanna Matintalo. Kerttu Niskanen ykkösenä Johanna Matintalo kakkosena, hämmästeli puolestaan Ylen selostaja Kimmo Porttila.

– Ei kostautunut kummallekaan liian paljon tämä kova, kova alkuvauhti. Molemmat lähtivät varmasti omaan normaalitasoon verrattuna suht nopeasti liikenteeseen ja kestivät sen vauhdin. Suomalaiset haluavat monesti lähteä sitä omaa rauhallista vauhtia. Tällaiseen kisaan pitää uskaltaa lähteä kovaa, näki Nousiainen.

Viaplayn asiantuntija Sami Jauhojärvi esitti oman näkemyksensä. Hän pohti syitä siihen, miksi Matintalo ei ollut alussa vahva.

– Matintalolta on nähty kaksi nousujohteista kilpailua. Onko vain niin, että kone ei käynnisty alussa riittävästi ja että siellä olisi värkeissä erilaisella verryttelyllä lähteä jopa kovempaa liikkeelle vai onko ihan taktista pelaamista, kuten norjalaiset ovat tehneet jo vuosia, eli ensimmäiseen väliaikaan vähän maltillisesti ja siitä nousujohteisesti maaliin, mietti ”Musti”.

Muista suomalaisista Krista Pärmäkoski oli yhdeksäs, Jasmi Joensuu 29:s, Anne Kyllönen 43:s, Katri Lylynperä 46:s.

LUE MYÖS