Uimari Ari-Pekka Liukkonen on rikkonut Rio de Janeiron kisarajan 50 metrin vapaauinnissa jo neljästi.

Liukkonen kauhoi ensimmäisen kerran A-rajan alle jo maaliskuussa Espoossa. Tuolloin Liukkonen alitti rajan kahdesti. Viimeisin näyte Liukkosen kunnosta saatiin sunnuntaina Helsingissä. Aika 22,07 jäi 14 sekunnin sadasosaa uimarin ennätyksestä.

Pitkänhuiskealta Liukkoselta on syytä odottaa menestystä vuoden päästä Rio de Janeiron olympia-altaasta. Kolme vuotta takaperin Liukkonen ylsi olympialaisissa 50 metrin vapaauinnissa sijalle 25 ajalla 22,57. Liukkosen tämän vuoden paras noteeraus 21,99 olisi kantanut Lontoossa heittämällä välieriin.

Uimari itse on kertonut julkisesti tavoitteekseen Riossa vaikeimman mahdollisen – kultamitalin. Kirkkaimman palkinnon saavuttaminen herkimmässä ja kovimmin kilpaillussa uintimuodossa on erittäin haastava urakka. 50 metrin vapaauintia voi tietyssä mielessä verrata sadan metrin juoksuun.

Tällä hetkellä Liukkonen on vahva kandidaatti sijoittumaan Riossa 16 joukkoon, eikä finaalipaikkakaan ole haihattelua. Mitali sen sijaan vaatii venymistä ja ennätyksen selvää petraamista. Tänä vuonna kymmenen miestä on pyyhältänyt uinnin pikamatkan Liukkosta nopeammin.

Lontoon olympiavoittaja, Ranskan Florent Manaudou on ranking-ykkönen. Hän on uinut tänä vuonna vapaauinnin pikamatkan parhaimmillaan 0,42 sekuntia Liukkosta nopeammin. Tilastoajat eivät paljoa paina kovien paineiden arvokisoissa, mutta silti ne antavat osviittaa. Tuollaisen aikaeron umpeen kurominen vuodessa on äärimmäisen raju haaste.

Esimakua Rio de Janeiron taistelusta saadaan elokuussa. Kazanin MM-uinneissa ovat mukana kaikki maailman parhaat antamassa näyttöjä olympialaisia varten. Kaiken onnistuessa nappiin Liukkonen on vahvasti tyrkyllä finaaliin 50 metrin vapaauinnissa.

Uusi harppaus maailman terävintä kärkeä kohti olisi äärimmäisen tärkeä asia Liukkosen itseluottamuksen ja olympiaunelman kannalta.

Eemeli Pienimaa