Suomen naiset Marika Teini ja Sari Anttonen valtasivat kärkipaikat Latvian Cesisissä perjantaina kisatussa Euromeeting-viikonlopun keskimatkalla.

Teini kukisti Anttosen kuuden sekunnin erolla, ja kolmanneksi sijoittunut Tsekin Denisa Kosova jäi suomalaisista jo puolentoista minuutin päähän. Myös Johanna Hulkkonen (5.) ja Lotta Karhola ylsivät kärkikuusikkoon.

Teini kuvasi kisan alkua vaikeaksi. Parin pikkukoukun jälkeen kisa alkoi sujua.

– Alku oli vaikeaa, kun en ole täälläpäin paljon suunnistanut. 2-3 rastien koukkujen jälkeen alkoi sujua ja loppulenkille lähdettäessä kuulin kuulutuksesta, että Sari (Anttonen) on puoli minuuttia edellä. Siitä sai hyvät lopputsempit, Teini kertoi kisan jälkeen.

Sari Anttonen aloitti vauhdikkaasti ja oli jo noin minuutin karkumatkalla Teiniin.

– Tämä oli minulta hyvä keskimatkan suoritus. Kasirastia en ihan suorilta löytänyt, kun menin viereiselle kumpareelle. Loppulenkille ylämäkeen lähdettäessä tuli pieni luovuttaminen ja Marika meni ohi, kuvasi Anttonen kisan kulkua.

Euromeeting on kansainvälinen kilpailu, joka on tarjonnut monelle suomalaiselle nuorelle ensimmäisen kosketuksen aikuisten maajoukkueeseen. Latviassa kilpailee useita suomalaisia myös maajoukkueryhmän ulkopuolella ja esimerkiksi Teinille viikonlopun kisat avaavat valmistautumisjakson kahden vuoden kuluttua Latviassa pidettäviin MM-suunnistuksiin.

Miesten kisassa paras suomalainen oli Miika Kirmula, joka kisan kolmas. Miesten kisan voitti Ranskan Frederic Tranchand, joka oli 50 sekuntia nopeampi kuin Viron Timo Sild ja 1.46 nopeampi kuin Kirmula. Suomen Elias Kuukka oli kisan kymmenes.

Kirmula oli tyytyväinen omaan suoritukseensa. Kartalla rata ja maasto näyttivät varsin yksinkertaisilta, mutta maastossa tilanne oli toinen.

– Kisa ei ollut niin helppoa, mitä kartalta näytti. Maasto oli peitteistä ja tuulenkaatamia puita oli paljon. Niiltä piti hakea juoksu-uraa. Kun pääsi maastoon kiinni, alkoi suunnistus sujua. Pikkuvirheiden lisäksi tuli lopussa puoliminuuttinen, kun kävin naisten rastilla ennen omaa rastia, Kirmula selvitti.

Samassa peitteisessä notkossa moni mies teki virheitä, ja mm. Olli-Markus Taivainen tuli hylätyksi, kun leimasi naisten rastilla.

– Täällä maastolle on tyypillistä, että maastossa on paljon pikkurojua ja puuhässäkkää. Niitä väistellessä pitää tehdä mikroreitinvalintoja. Kisa oli näennäisen helpon näköistä suunnistusta. Koko rata vaati hyvää keskittymistä, tiivisti valmentaja Jarmo Tonder Euromeetingin avauspäivän.

Euromeeting jatkuu lauantaina pitkällä matkalla.

Lähde: Suunnistusliitto