Kansainvälinen yleisurheiluliitto on päättänyt, että kesän Lontoon MM-kilpailuissa mitalit jaetaan myös voittajan valmentajalle, ei ainoastaan urheilijalle.

Suomessa systeemi on ollut jo pitkään käytössä niin Kalevan Kisoissa kuin juniorien SM-kilpailuissakin.

Valmentajat eivät tosin pääse palkintojenjakoon, mutta urheilija ojentaa toisen kultamitalin valmentajalleen.

Aloitteen asiasta teki Iso-Britannian yleisurheiluliitto.

– Valmentajan ja urheilijan suhde on erityinen ja tärkeä. Juuri siksi tämä on todella hieno uudistus. Nyt valmentaja saa tunnustusta siitä valtavasta työstä, mitä hän tekee saadakseen urheilijan huipulle, sanoo pituushypyn olympiafinalisti ja viime kesän EM-hopeamitalisti Jazmin Sawyers (kuvassa) IAAF:n nettisivuilla.

– Urheilijalle palkintopallilla seisominen on aina suuri ylpeydenaihe ja upea hetki. Siellä ei edusta vain itseään, vaan kaikkia niitä, jotka ovat olleet mukana auttamassa sinua sinne.

– Olemme erittäin ylpeitä, että saamme olla ensimmäinen MM-kilpailujärjestäjä, joka jakaa mitalit valmentajillekin. Kiitämme IAAF:ää, että tämä tuli mahdolliseksi, sanoo Lontoon MM-kilpailujen johtaja Niels de Vos.

– Mielestäni on selvää, että hetki palkintopallilla kuuluu vain urheilijoille, mutta tämä on silti hieno kädenojennus valmentajille siitä kovasta työstä, mitä he tekevät urheilijoiden eteen.