Keihäänheittäjä Sanni Utriainen voitti viisi vuotta sitten nuorten maailmanmestaruuden. Hänestä odotettiin suomalaisen naiskeihäänheiton kunnian päivien palauttajaa, mutta kaikki ei mennytkään kuin elokuvissa.

Kesällä 2010 kaikki näytti valmiiksi pöytään katetulta. Ennätykseen tuli lisää melkein neljä metriä, kun keppi kaarsi 57,26. Heinäkuun lopussa tuli Kanadan Monctonissa 19-vuotiaiden maailmanmestaruus, pari viikkoa myöhemmin Kajaanissa uran ensimmäinen Kalevan kisojen voitto ja elokuun lopulla vielä voitto ja ennätys Ruotsi-ottelussa. Vain taivas olisi tälle nuorelle heittäjälle rajana, ajateltiin. Kukaan ei tullut edes ajatelleeksi, että hän saisi 60 metrin haamurajan rikki vasta viisi vuotta myöhemmin. Näin kävi keskiviikkona Lappeenrannassa, kun Utriainen kiskaisi uransa vaikeimman vuoden jälkeen 60,08. Yhtäkkiä hän oli palannut monen mielestä jo menetetyn superlupauksen kirjoista takaisin potentiaaliseksi maailman valioksi. Siksi tulos saikin urheilijan lähes riehaantumaan.

– Lappeenrannan 6-kymppinen oli kyllä odotettu ja totta kai, kun konkreettisesti meni ekan kerran se maaginen rajapyykki rikki, niin kyllä siitä kaikki riemu ja ilo kannatti reilusti ottaa irti, Utriainen sanoo SuomiUrheilu-sivustolle.

Vaikka takana onkin hankalia vuosia tuon maagisen 2010 jälkeen, ei kehitys ole varsinaisesti pysähtynyt viime kautta lukuun ottamatta – ja siihenkin oli selkeä syy.

– Joka vuosi olen aina heittänyt ennätyksen, kun olen ollut terve, eli ainoastaan viime vuonna kisakauden jäätyä väliin en parantanut.

Totta, kauden 2010 jälkeen seuraava vuosi toi tulokseen metrin, sitä seuraava kausi toisen metrin, mutta seuraava enää neljä senttiä. Ja kesän 2014 pilasi sitkeä kyynärpäävaiva.

– Sellaista usean metrin hyppäystä ei ole tullut toivotulla tavalla vuoden 2010 jälkeen, Utriainen myöntää.

Nyt kasassa on kaikki eväät sille useamman metrin parantamiselle, kesä on vasta alussa ja kuusikymppinen apina selätetty. Lue lisää Sanni Utriaisen mielenkiintoisista ajatuksista SuomiUrheilu-sivuston pitkästä haastattelusta huomenna.