Suomi väänsi salibandyn naisten MM-turnauksessa tärkeän toisen voiton, kun lohkon toinen suosikki Sveitsi taipui Hakametsän hallin 3 476 katsojan riemuksi maalein 6-4.

Yleisömäärä on naisten MM-turnausten uusi alkusarjaotteluiden ennätys. Suomen suuri nimi oli hattutempun laukonut hyökkääjä Alisa Pöllänen.

Sitkeä Sveitsi osoittautui odotetun sitkeäksi vastustajaksi ja livahti kahdesti johtoon. Ensin karkasi Michelle Wiki viimeistelemään läpiajosta, ja Alisa Pölläsen ylivoimalla sivaltaman tasoituksen jälkeen Seraina Ulber onnistui toisen erän alussa.

Suomi käänsi mittelön edukseen toisessa erässä kolmella perättäisellä osumalla. Alisa Pöllänen napautti ilmasta tasoituksen My Kippilän kaukolaukauksen kakkospallosta ja Veera Kauppi kiskaisi etuyläkulmaan Suomen ensi kertaa johtoon.

Marianne Hannonen ohjasi maalin edestä Suomelle jo neljännen maalin, ja My Kippilällä oli paikka kasvattaa ero rangaistuslaukauksesta jo kolmeen. Onnistuneen harhautuksen päätteeksi pallo karkasi kuitenkin yläputken väärälle puolelle.

Päätöserässä joukkueet onnistuivat vuorotahtiin sveitsiläisten sinnitellessä Suomen tuntumassa. Celine Chalverat’n kavennuksen jälkeen Karoliina Kujala vapautti Alisa Pölläsen kaksin maalivahti Monika Schmidin kanssa, ja illan sankari viimeisteli hallitusti kolmannen osumansa.

Corin Rüttimannin kavennus ylivoimalla sähköisti ottelun vielä kerran, mutta puolustaja Silja Eskelisen nousu sijoittamaan pallo yläkulmaan antoi Suomen hengittää loppuhetket vapaammin.

– Vaikea ja täysin erilainen peli kuin eilen, arvioi päävalmentaja Marko Paju kahta kenttää peluuttanutta Sveitsiä.

– Peli aaltoili pelin sisällä, välillä tuntui, että ottelu on hallussamme, mutta sitten ei kuitenkaan.

– Virheiden määrä oli suuri ja niitä tuli väärissä paikoissa. Kaikki tiedostivat tämän pelin merkityksen ja se saattoi vaikuttaa otteisiin. Lohkovoittohan tässä käytännössä ratkaistiin.

Ylivoimapelaaminen on edelleen se, mikä kaihertaa.

– Aihioita on. Näen, että tämä on enemmän pääkopan asioita.

Illan kuningatar oli Alisa Pöllänen hattutempullaan. Polvivaivansa selättänyt raataja kuntoutui kisoihin viime metreillä.

– Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä töitä, jotta kuntoutuisin näihin kisoihin. Ja kaikkeni tein, koska aikataulu oli niin tiukka, että takapakki olisi romuttanut tämän tavoitteen. Onneksi näin.

Sveitsin päävalmentaja Sascha Brendler oli pettynyt lopputulokseen, mutta lupasi, että kamppailu jatkuu. Tavoite on edelleen sama maailmanmestaruus, mutta nyt tie menee sinne vaikeamman kautta.

– Olimme hyvin valmistautuneet tähän peliin. Ensimmäisessä erässä oli hyvin paikkoja, mutta emme onnistuneet viimeistelyssä. Parhaana päivänä voimme voittaa kenet tahansa. Brendler päättää.

Sveitsi – Suomi 4-6 (1-1, 1-3, 2-2)

1. erä: 9.23 Michelle Wiki (Corin Rüttimann) 1-0, 11.53 Alisa Pöllänen (My Kippilä) 1-1 yv.
2. erä: 23.58 Seraina Ulber (Katrin Zwinggi) 2-1, 29.18 Pöllänen (Kippilä) 2-2, 30.55 Veera Kauppi (Jaana Lirkki) 2-3, 33.47 Marianne Hannonen (Lirkki) 2-4.
3. erä: 42.06 Celine Chalverat (Brigitte Mischler) 3-4, 45.19 Pöllänen (Karoliina Kujala) 3-5, 47.21 Rüttimann (Flurina Marti) 4-5 yv, 51.05 Silja Eskelinen (Karoliina Kujala) 4-6.