Norjan hiihtoa on ravistellut ennen tulevan kauden alkua hurja doping-vyyhti. Norjalaishiihtäjä Petter Northugin mukaan doping-tapaukset vaikuttavat suuresti lajiin ja kauden alkuun.

Ensin Martin Johnsrud Sundby joutui kahden kuukauden kilpailukieltoon astmalääkkeiden väärinkäytöstä. Sen jälkeen Therese Johaug joutui väliaikaiseen kilpailukieltoon anabolisten steroidien käytöstä. Lopullinen päätös Johaugin kärystä kuullaan joulukuussa.

Northugin mukaan tapaukset eivät voi olla vaikuttamatta lajiin ja sen imagoon.

– Se vaikuttaa kaikkiin, olitpa sitten huippu-urheilija tai pieni lapsi, jolla on esikuvia lajissa. Nyt on palautettava luottamus tähän lajiin, Northug kertoi Verdens Gangille.

Tapaukset herättelivät myös Northugia.

– Sellaista voi käydä kenelle tahansa. Ja se tässä pelottaakin. Tämä on silmiä avaava kokemus, Northug sanoi.

Maailmancup alkaa marraskuun loppupuolella Suomessa. Hiihtokauden huippu käydään Lahden MM-kisoissa helmikuussa. Northugin mukaan doping-tapaukset vaikuttavat siihen, miten suomalaiset suhtautuvat norjalaishiihtäjiin ja lajiin ylipäätään.

-Kauden alku on tällä kertaa erilainen kuin aikaisemmin. Kaikki kesän tapahtumat vaikuttavat lajiimme. Ja ne vaikuttavat lajia seuraavaan yleisöön. Emme tiedä, mitä on odotettavissa.

-Suomessa näihin Norjan tapahtumiin on reagoitu voimakkaasti. Joten kauden avausviikonlopusta tulee erityinen. Sinne matkustaminen tuntuu erilaiselta kuin aikaisemmin, ainakin minun kohdallani, Northug jatkoi.