© Kuva: Juha Tamminen

Tuomas Sammelvuo EM-karsinnoista: ”Pelien ajankohdat tässä ovat mielenkiintoiset”

Voita 2 hengen matka Mestarien liigaan!

• Pääpalkinto: 2 hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin
• Lisäpalkinto: viikoittain arvotaan 50€ lahjakortti Alkoon

Lentopallon miesten ja naisten EM-karsintojen lohkot ja aikataulut julkistettiin torstaina. Suomen miehet saavat vastaansa Tanskan ja Romanian. Naisten lohkoon tulivat Slovakia, Viro ja Ruotsi.

EM-karsintalohkoja ei arvottu vaan maat jaettiin lohkoihin Euroopan rankingin perusteella serpentiinijärjestelmällä. EM-karsinnat alkavat ensi elokuussa ja ne pelataan tällä kertaa koti- ja vierasotteluina eikä turnauksina kuten edellisillä kerroilla.

Suomen miesten karsintalohkosta voittaja selviytyy EM-kisoihin ja kakkonen menee vertailuun muiden lohkojen toiseksi tulleiden kanssa. Tanskan ranking on 26 ja Romanian 27, kun Suomi on sijalla 10.

– Tanska on tuttu joukkue edellisistä EM-karsinnoista. Romania on vähän tuntemattomampi. Pelien ajankohdat tässä ovat mielenkiintoiset, kun kolme peliä on elokuussa ennen syyskuun MM-kisoja ja niihin valmistautumisen aikaan, Suomen miesten päävalmentaja Tuomas Sammelvuo sanoo.

– Pitää muokata leiritystä niin, että ollaan jo EM-karsinnoissa täydessä iskussa. Niistä on sitten tasan kaksi viikkoa MM-kisojen alkuun. Elokuuhun on kyllä vielä paljon aikaa ja katsotaan rauhassa, miten koko ensi vuoden ohjelma rakentuu.

Suomen naisten neljän maan karsintalohkosta kaksi parasta selviytyy EM-kisoihin. Euroopan rankingissa Slovakia on sijalla 17, Suomi 20, Viro 28 ja Ruotsi 32.

– Meille tuli erittäin tutut joukkueet lohkoon. Tämä on myös erittäin tasainen lohko. Se on hyvä asia! Joukkueet ovat lähtökohtaisesti niin tasaisia, että tästä ensimmäiseen palloon, kun aikaa on vielä 10 kuukautta, niin siinä ehtii tapahtua vaikka ja mitä, naisten päävalmentaja Tapio Kangasniemi sanoo.

– Paljon ratkaisee tietysti se, millaisen valmistautumisjakson pystymme tekemään touko-elokuussa. Tiedän, että meillä on nyt paljon motivoituneita pelaajia tekemässä päivittäistä harjoittelua sekä kotimaassa että ulkomaisissa seuroissa. Minun valmennusaikanani rinki on siltä osin nyt laajin.
– Oman mausteensa tuo myös karsintojen pelitapa koti-vieras-periaatteella. Onneksi saimme viime kesänä harjoitella tätä Euroopan liigassa ja uskon, että hyödymme siitä nyt, Kangasniemi sanoo.

Ensimmäistä kertaa 24 maan EM-kisat

Vuoden 2019 miesten ja naisten EM-kisoissa on mukana ensimmäistä kertaa 24 maata. Kummatkin EM-kisat järjestetään neljässä maassa. Miesten kisat ovat Ranskassa, Sloveniassa, Belgiassa ja Hollannissa, kun taas naisten kisat järjestetään Turkissa, Puolassa, Unkarissa ja Tshekissä.

Kaksitoista maata selviytyy suoraan molempiin EM-kisoihin ja kaksitoista maata tulee karsintojen kautta.

Isäntäjoukkueiden lisäksi miesten kisoihin pääsevät suoraan edellisten EM-kisojen perusteella Venäjä, Saksa, Serbia, Italia, Bulgaria, Tshekki, Puola ja Turkki. EM-karsintoihin osallistuu 26 maata seitsemässä lohkossa, joista viidessä on neljä ja kahdessa kolme maata. Kaikkien lohkojen voittajat ja viisi parasta toiseksi sijoittunutta maata selviytyvät kisoihin.

Naisten EM-kisoihin pääsevät järjestäjämaiden lisäksi suoraan Serbia, Hollanti, Azerbaidzhan, Italia, Venäjä, Valko-Venäjä, Saksa ja Bulgaria. 24 maan EM-karsinnat pelataan kuudessa neljän joukkueen lohkossa, joista kaikista kaksi parhaiten sijoittunutta maata pääsee EM-kisoihin.

Miesten EM-karsintalohkon otteluohjelma
15.8.2018 Romania – Tanska
18./19.8.2018 Tanska – Suomi
22.8.2018 Suomi – Romania
25./26.8.2018 Romania – Suomi
5./6.1.2019 Suomi – Tanska
9.1.2019 Tanska – Romania

Naisten EM-karsintalohkon otteluohjelma
15.8.2018 Slovakia – Ruotsi, Viro – Suomi
18./19.8.2018 Suomi – Slovakia, Ruotsi – Viro
22.8.2018 Slovakia – Viro, Suomi – Ruotsi
25./26.8.2018 Ruotsi – Suomi, Viro – Slovakia
5./6.1.2019 Slovakia – Suomi, Viro – Ruotsi
9.1.2019 Ruotsi – Slovakia, Suomi – Viro

Lähde: Lentopalloliitto

Voita 2 hengen matka Mestarien liigaan!

• Pääpalkinto: 2 hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin
• Lisäpalkinto: viikoittain arvotaan 50€ lahjakortti Alkoon