Upean hiihdon Pyeongchangissa esittänyt Iivo Niskanen kertaili kilpailun jälkeen tuntemuksiaan ja myös SuomiUrheilu oli paikalla kuulemassa olympiavoittajaa.

Niskanen ei uskonut suksien ratkaisseen kisan voittoa. Asia nousi keskusteluun, kun viimeisellä vaihtopaikalla suomalainen vaihtoi suksensa vielä kertaalleen tuoreisiin, mutta hopealle tullut venäläinen ei.

-Ei suksissa ollut vaikutusta. Enemmänkin oli kiinni taktiikasta. Hän olisi tietysti voinut miettiä, että oliko järkevää vaihtaa suksea. Hän oli ilmeisesti kolmannen kierroksen jälkeen vaihtanut suksen. Tiesin, missä hän saavutti ja se ero oli vähintään sama. Mielellään vähän odottelinkin, että päästäisiin hiihtämään yhtä matkaa. Ei ollut mitään järkeä takoa sillä likaisella suksella liikaa, Niskanen avasi taktiikkaansa.

Suomalainen antoi myös hopealle hiihtäneelle Aleksander Bolshunoville tunnustusta hyvästä hiihdosta.

-Nuori kaveri. Yllättävän hyvin kesti matkavauhdin noin. Näin siitä hiihtämisestä kuitenkin, että asento oli vähän kumarampi ja totta kai se on kiva katsoa perästä, milloin selkäranka alkaa taittua. Ehkä hän uskoi olevansa loppukahinoissa minua vahvempi. Mutta se on osa taktiikkaa, Niskanen totesi.

Olympiavoiton hetkellä keskustellaan myös usein suomalaisen hiihdon tulevaisuudesta. Niskanen oli asian suhteen levollinen.

-Miesten hiihdon tulevaisuudesta en ole huolissaan. Vuokatissa paljon treenanneena on ilo nähdä, että semmoinen tietynlainen järjestelmä ja hyvä meininki on siellä 18-20 -vuotiaiden tasolla ja siitä alempana. Niillä on paremmat edellytykset, kuin minun aikoinani oli, Niskanen painotti.

-Olen luottavainen, että menestyviä mieshiihtäjiä sieltä tulee. Nykyrosterillakin kaiken mennessä putkeen, pystytään kamppailemaan tasapäisesti muiden maiden kanssa.

Voittonsa merkitystä pohdittaessa Niskanen esitti suomalaishiihtäjille myös toiveen.

Totta kai toivon, että kultamitalin myötä useampi on valmis laittamaan kaiken peliin. Ei vain ole kompromissia pärjäämiseen kestävyysurheilussa. Pitää laittaa kaikki sen eteen. Pitkä aika, kun on viimeinen olympiakulta henkilökohtaisella matkalla otettu Suomeen. Nyt tietää, kuinka vaikeaa se on. Toivottavasti seuraavaa ei tarvitse odotella niin kauan, Niskanen päätti.

Haastattelija: Otto Palojärvi, Pyeongchang