Seitsenkertainen olympiakävijä Janne Ahonen alkaa hiljalleen kyllästyä kuuntelemaan suomalaisten voivottelua maansa mäkikotkien heikoista suorituksista. Konkarihyppääjä kertoi paikan päällä Peyongchangissa olleelle SuomiUrheilun toimittajalle, että ihmisten on vain hyväksyttävä, että parempiin vetoihin ei tällä hetkellä vain pystytä.

Suomen mäkihyppyjoukkueen hypyt eivät menneet lauantaina aivan putkeen. Kaaret eivät päätä huimanneet, ja suomalaiset jäivät kauas kärjestä.

Ahosen mielestä asiaa ei muuta kuitenkaan mihinkään kansan keskuudessa toistuva tulosten valittelu.

– Ei hypyillä varmaan hirveää eroa ollut. Hyppäsin sillä tasolla, millä tasolla olen tällä kaudella hypännyt. Eihän se ole sitä, mitä toivoisin, tai mitä moni muukaan toivoo, mutta ei vaan tuota parempaan pysty, niin turha sitä voivotella, mäkikotka latasi.

Mäkikonkari uskooo, että joukkuemäessä Suomella on kuitenkin mahdollisuudet jatkoon. Saavutus vaatisi kuitenkin käytännössä reilua tasonnostoa kaikilta.

– Totta kai meillä on mahdollisuus toiselle kierrokselle. Edellyttää, että kahdeksan parhaan joukkoon pitää hypätä. Jokaisen meidän pitää onnistua ja tehdä parhaita hyppyjä, mitä täällä on tehty. Ei ole läpihuutojuttu, Ahonen muistutti.

Vuosikausien ajan arvokisoja kiertänyt Ahonen ei halua valottaa vielä suunnitelmiaan uransa jatkosta. 40-vuotias ei ottaisi mielellään enää osaa Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin.

– Kausi kerrallaan. Ne Pekingin kisatkin tulee ihan varmasti, mutta että ketä siellä hyppää, niin sitä ei vielä voi tietää. Jos siellä on Ahonen mukana, niin sitten on hyvä. Mutta jos saan itse valita, niin toivon, etten se ole minä.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Peyongchang