Norjassa on oltu viime vuosina huolissaan siitä, ettei naisten hiihtomaajoukkueeseen ole noussut uusia tähtiä takavuosien malliin.

Kymmenisen vuotta sitten maassa alkoi oikea naishiihdon kultakausi, kun 1980 -luvun lopulla ja 1990 -luvun alussa syntyneistä useat nousivat maajoukkueeseen ja kansainväliselle huipulle.

Tällöin sellaiset nimet, kuten Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Östberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng ja Ragnhild Haga murtautuivat ryminällä hiihtofanien tietoisuuteen.

Viime vuosina on ollut hiukan hiljaisempaa, mutta nyt eräs nuori hiihtäjä on herättänyt runsaasti huomiota.

16-vuotias Helene Marie Fossesholm on nimi, joka on syytä ottaa vakavasti. Häntä kehutaan Dagbladetin mukaan lahjakkuudeksi, jollaista harvoin on nähty. Kotimaassaan hänet on jo nimetty ”uudeksi Johaugiksi”

Itse vertailun kohteena oleva Thereree Johaug on seurannut lahjakkuutta läheltä. Hän on näkemästään hyvin vaikuttunut.

– Olen seurannut hänen menoaan tänä talvena, ja on hämmästyttävää mihin hän pystyy noin nuorena, Johaug toteaa.

Hän uskoo, että junioritähti saattaa väläytellä maailmancupissa jo tulevalla kaudella.

Johaug itse voitti ensimmäisen MM-mitalinsa Sapporossa 2007 vain 18-vuotiaana. Hän oli tuolloin kolmas Virpi Sarasvuon (silloinen Kuitunen) voittamassa 30 kilometrin yhteislähtökilpailussa.

– Tunnistan hänessä itseni. Olin 18-vuotias kun tein läpimurtoni kansainväliselle tasolle ja hän voi tehdä saman, Johaug sanoo.

Fossesholm antoi näytteen osaamisestaan jo viime viikonlopun Norjan mestaruuskilpailuissa. Viiden kilometrin perinteisen tyylin kilpailussa hän oli 11., vajaan minuutin voittaja Marit Björgenille jääneenä.

Taakse jäi kuitenkin muun muassa maailmancupin kokonaiskilpailun viimeiset kaksi kautta peräkkäin voittanut Heidi Weng.