Pyörätuolikelaaja Toni Piispanen on valmistautunut luottavaisena tuleviin Euroopan mestaruuskilpailuihin. Kisojen ohjelmassa Piispanen kelaa 100m (21.8) ja 200m (25.8). Kilpailut pidetään Berliinin keskustassa sijaitsevalla stadionilla, jossa osa suomalaisista on jo saanut kesän GP kisojen kautta tuntumaa. Piispanenkin tietää radan haasteet:
– Rata ei ole nopein mahdollinen vaan aika pehmeä. Tästä johtuen renkaat upottavat hieman ja on syytä vähentää rengaspaineita, jotta rengas jäisi sopivasti pinnalle.
Toinen haaste on Berliinissä jo liiankin tukalaksi nähty kuumuus. Piispasen niskamurtuman myötä lämmönsäätely poikkeaa ja hikoilun määrä on vähäisempää kuin vammattomilla urheilijoilla. Pahimmassa tapauksessa keho lämpenee liikaa ja aiheuttaa uupumuksen tunteen. Kuumuutta pyritään hallitsemaan jääkylmillä sumutepulloilla, nesteytyksellä ja tarkalla ulkona olemisen aikatauluttamisella.
Tavoitteena mitali 100m ja 200m kisoista
Tavoitteet on asetettu tuttuun tapaan korkealle, mitali molemmilta matkoilta. Tavoite on kova mutta täysin realistinen, sillä 100m ja 200m sopivat Piispaselle hyvin ja juuri näihin matkoihin on panostettu täysimääräisesti. Nämä matkat ovat myös vahvistettuja Tokion Paralympiakisojen matkoja luokassa T51.
Kulunut vuosi on ollut Piispaselle hyvä ja hän on voinut tehdä harjoitukset ilman suurempia ongelmia. Rion Paralympiakisojen jälkeen operoitu olkapää on ollut harjoituskauden täysin oireeton ja olotila tehdä tulosta on erittäin hyvä. Valmistelut myös Tokiota silmällä pitäen ovat käynnissä ja keväällä teetetty uusi kelaustuoli on jo testikäytössä optimisäätöjen löytämiseksi. Berliinin EM-kilpailut Piispanen tosin kelaa vanhalla, hyväksi koetulla tuolilla.
Uusi starttitekniikka työn alla
Yhdessä valmentajansa Heini Sistosen kanssa analysoituun kelaustekniikkaan on harjoiteltu kesän aikana muutosta.
– Huomasimme jäävämme hieman startin jälkeisellä 10 metrillä terävimmästä kärjestä mutta saavuttavamme kärjen satasen lopussa. Tämän johdosta olemme kesän harjoitelleet erilaista lähtötekniikkaa ottamalla hieman pitemmällä otteella ensimmäiset vedot, jolloin voima suuntautuu paremmin eteenpäin. Tekniikka on vaikea mutta menee eteenpäin koko ajan, kertoo Piispanen.
Syksy tuo muutoinkin paljolti muutosta harjoitteluun. Kaikki tehdään ensi vuoden maailmanmestaruuskisoja ja vuoden 2020 Tokion Paralympiakisoja varten.
Lähde: Toni Piispasen tiedote