Asioidessaan lääkärillä urheilijan tulee kertoa kuuluvansa dopingvalvonnan piiriin. Tällöin lääkäri pystyy tarkistamaan heti, onko aiottu hoito sallittu tai vaatiiko se esimerkiksi erivapauden hakemista.

Vaikka urheilija on aina itse vastuussa käyttämästään lääkkeestä tai menetelmästä, on häntä hoitavalla lääkärillä tärkeä tehtävä urheilijan tukemisessa puhtaan urheilun polulla.

Suomen urheilun eettinen keskus, SUEK muistuttaa, että urheilijan kannattaa aina lääkärin vastaanotolle mennessään muistuttaa kuuluvansa dopingvalvonnan piiriin.

– Lääkärin on hyvä tietää, että dopingvalvonnalla ei ole ikärajaa. Kaikki urheilijat, jotka osallistuvat järjestäytyneeseen urheilutoimintaan kuuluvat voimassa olevan antidopingsäännöstön piiriin iästään tai tasostaan riippumatta. Joissain lajeissa voi huipulla olla hyvinkin nuori urheilija. Pääasiassa testaustoiminta keskittyy eri lajien huippu-urheilijoihin, kertoo SUEK tiedotteessaan.

Joidenkin lääkkeiden käyttöön tarvitaan erivapaus.

– Poikkeuksena tähän on luonnollisesti lääketieteelliset hätätilanteet, jolloin erivapaus voidaan hakea takautuvasti hoidon jälkeen.

Erivapauden hakemista varten lääkäri ja urheilija täyttävät lomakkeen, joka löytyy SUEKin sivuilta. SUEK myös muistuttaa, että joillekin lääkeaineille erivapauden myöntämiseksi Maailman antidopingtoimisto WADAlla on normaalia hoitokäytäntöä tiukemmat kriteerit. Näin on esimerkiksi testosteroninkorvaushoidon suhteen.

Lisätietoa erivapauden hakemisesta sekä kielletyistä ja sallituista aineista löytyy SUEK:in sivuilta.

Lähde: SUEK