Venäjä suljettiin vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisista dopingin takia. Nyt maa on joutumassa uudelleen vaikeuksiin ja se voidaan hyllyttää myös tulevista Tokion ja Pekingin olympialaisista.

Maailman antidopingtoimisto Wada on käynyt pitkällistä taistelua sen puolesta, että se pääsisi tutkimaan Venäjän dopingnäytteitä ja tietoja. Wadan kerrotaan epäilevän, että Moskovan laboratorion tietoja on manipuloitu 18 viime kuukauden aikana ja yritetty näin peittää merkkejä, jotka johtaisivat positiivisten dopingnäytteiden jäljille.

Wada on toimittanut Venäjälle kymmenien kysymysten listan, johon itänaapurin urheiluviranomaisten on vastattava lokakuun aikana. Jos Wada pitää venäläisten selityksiä epäuskottavina, Rusada menettää jälleen toimintaoikeutensa ja Venäjä suljetaan niin Tokion (2020) kuin Pekingin (2022) olympialaisista.

Nyt Venäjän presidentti Vladimir Putinkin on ottanut kantaa asiaan. Hän kertoi, että Moskova suostuu kaikkiin Maailman antidopingtoimiston vaatimuksiin.

– Olemme aktiivisesti yhteistössä Wadan kanssa. Tämän organisaation vaatimuksia noudatetaan täysin, Putin sanoi Nižni Novgorodissa pidettävässä urheilukokouksessa.

– Urheilijoidemme tehtävänä on ennen kaikkea varmistaa, että kaikki dopingin torjuntaan liittyvät puutteet säilyvät menneisyydessä ja että venäläiset urheilijat voivat kilpailla tasavertaisesti.