Kun Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpäältä, 22, kantapää lähti pois paikaltaan viime vuoden heinäkuun lopulla, toipumisajaksi arviotiin vähintään vuosi. Siihen nähden sunnuntainen 545:n ylitys Pirkkahallin kansallisissa kilpailuissa oli enemmän kuin kotimaan hallikauden kärkitulos.

Jo viikko sitten Kujanpään hypyt Ideaparkissa hämmästyttivät lähipiiriäkin. Ja Pirkkahallin kansallisten yritykset 560:stä olivat sen verran kohtuullisia, jotta parempaakin on lupa odottaa.

Kujanpää hyppäsi pykälän jäykemmällä seipäällä, millä yritti 545:ttä Ideaparkissa. Lisäksi vauhti pidentyi parilla askelella ja oli nyt 14 askelta. Jalassa olivat lenkkitossut, jotka vaientavat iskutusta.

– Nilkan alempi nivel on jäykkä ja liikkuvuus heikompi. Piikkareita ei pidä vielä sovittaa jalkaan. Lisäksi ponnistavan jalan pohje on vielä voimattomampi, nilkkavammoihin perehtynyt lääkäri Heidi Haapasalo opasti.

– Tietysti olen erittäin tyytyväinen, että ylipäätänsä voin hypätä. Kun tammikuussa ylitin 10 askeleen vauhdilla 510, tunne oli mahtava. En nimittäin osannut edes odottaa, että hyppäisin jo hallikaudella. Ja mikä parasta; tekniikkani on parantunut, Tampereen teknisen yliopiston opiskelija Kujanpää jutteli.

Valmentajaprofessori Raimo Eskola oli enemmän kuin tyytyväinen Kujanpään hyppyihin.

– Minulla on sellainen kutina, että kolmen tasaisemman vuoden jälkeen nyt tulisi kehitysharppaus. EM-raja 560 on täysin mahdollinen, Eikä edes finaalipaikka Pariisissa ole utopiaa, normaalisti harkitseva Eskola intoili.

Lähde: Urheiluliiton tiedote