Suomen hallituksen ja THL:n suositusten mukaan tartuntojen välttämiseksi ei-välttämätöntä toimintaa, kuten harrastustoimintaa on rajoitettava. Hallituksen 16.3. linjauksen mukaan kaikki harrastustilat ja -paikat suljetaan, ja yli kymmenen hengen kokoontumisia on vältettävä. Haluamme kannustaa liikkumaan, mutta vallitsevassa tilanteessa on kiinnitettävä erityistä huomiota viruksen leviämistä ehkäiseviin toimiin, jonka myötä suosittelemme omatoimista harjoittelua ja ulkoliikuntaa.

Olympiakomitean ohjeistus seuratoiminnan maksuista
Olympiakomitea toivoo, että seurat koetaan yhteisöinä, joiden jäsenet yhdessä kantavat vastuun tässä vaikeassa tilanteessa. Yhdistyslakiin perustuen seuran sääntöjen mukaisia jäsenmaksuja ei tarvitse palauttaa.

Urheiluseurat ovat peruuttaneet harjoituksia ja tapahtumia. Alla Olympiakomitean esittämiä vaihtoehtoja toimintamaksuihin yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden mukaisesti, ellei seuralla ole omia ohjeita eikä asiasta ole muuta sovittu (esimerkiksi toimintaan osallistumisen ehdoissa):Toimintamaksua ei tarvitse palauttaa, jos harjoitukset ja tapahtumat siirretään myöhempään ajankohtaan tai järjestetään vaihtoehtoista toimintaa.

  • Toimintamaksun lähtökohtana on toiminnan kustannusten jakaminen osallistujien kesken. Toimintamaksun osittainen palauttaminen voi tulla kysymykseen, jos harjoitukset ja tapahtumat perutaan kokonaan. Jos harjoitus tai tapahtuma peruuntuu, seura voi säästää joissakin kustannuksissa. Tällöin mahdollinen säästö saattaa tulla palautettavaksi. Harjoituksen ja tapahtuman järjestämisen kulut ovat pääosin kiinteitä, jolloin palautettavaa ei yleensä synny.
  • Force majeure eli ylivoimainen este voi olla ääritapauksessa peruste siihen, että seura pitää toimintamaksut kokonaan, vaikka harjoitus tai tapahtuma olisi peruttu.
  • Yllä ei käsitellä seuran harjoittamaa elinkeinotoimintaa. Olympiakomitea suosittelee, että seurojen kannattaa jatkossa kirjata toimintamaksujen palauttamisen periaatteisiin ohjeen siitä mitä tehdä, jos epidemia tai pandemia peruuttavat seuran toimintaa.

Urheilutyönantajat ry:n hallitus suosittelee hyödyntämään Palloliiton ohjeistuksia työnantajille.